Skip to content

Sevil
Atasoy

BM Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu üyesi, Kanıt Bilişim Yayıncılık ve Danışmanlık Şirketi Sahibi, Program Yapımcısı, Akademisyen

Suç

Cinayet

Delil

Kanıt

Biyoloji

Kusursuz Cinayet

Biyografi

Sevil Atasoy, Türkiye’nin küresel organizasyonlarında uzun yıllar başarılı küresel kariyer çizgisi izlemiş bilim insanı. BM Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu önceki Başkanı Sevil Atasoy, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak akademik çalışmalarına devam ediyor. Kanıt Bilişim Yayıncılık ve Danışmanlık Şirketi Sahibi Program Yapımcılığı görevlerini de birlikte yürütüyor.

Farklı bir meslek, sıra dışı bir yaklaşım

Mesleği hayal gücümüzün ufuklarını zorlasa da aslında o geçmişi insan bedeni üzerindeki kanıtlardan araştıran bir fütürist. “Melekler ve şeytanların dünyasında gezinmek zorunda olduğunuz bir mesleğiniz varsa, yaşadıklarınız polisiye dizi ve filmlerde izlenenlere pek benzemez. Üç-beş kişiyle yürütülen soruşturmalar yoktur, birkaç günde aydınlatılabilen cinayetler azdır. Hele ulusal düzeyde bir DNA veri tabanı bile olmayan bir ülkede çalışıyorsanız faili meçhulleriniz de çoktur.”diyor.

Atasoy, yüzyıllar boyu elinde taş, sopa, bıçak, silah olana karşı temkinli olan bizlerin, pek yakında cep telefonu gördüğümüzde kaçacak delik arayacağımızı söylüyor. Farkında olmadığımız tehlikeye dikkat çekiyor; yeni kuşak akıllı telefonların kusursuz cinayetler işleyen ölümcül silahlara dönüştüğü gerçeği. Uzaktan kalp krizi geçirtmek, şeker komasına sokmak, trafik kazası yaptırmak ya da beynin vagus sinirini uyararak istemsiz hareketlere yönlendirmek mümkün olacak. 2002 yılında Masumiyet Projesi adlı çalışmanın hayata geçirilmesine öncülük eden Atasoy projede birçok avukat ve bilim insanıyla iş birliği yapıyor. Masumiyet Projesi, Türkiye’de haksız yere hüküm giymiş olanların DNA analizleri sayesinde masumiyetlerini ispatlamayı hedefliyor. Projenin amacı ise gelecekte benzeri hataların yapılmaması için gereken önlemlerin belirlenmesine yardımcı olmak ve bunları yetkililerle paylaşmak.

Bilim insanı

Türkiye’de olay yeri inceleme, kriminal laboratuvarların gelişmesi ve DNA delillerine katkısı nedeniyle yılın bilim insanı ödülüne layık görülen Prof. Dr. Sevil Atasoy, suçla mücadelede otuz yılı aşan deneyimlerini paylaşıyor, dinleyiciyi gerçeğe ve sadece gerçeğe ulaşmaya çalışan delil avcılarının, zor ama bir o kadar gizemli ve çekici dünyası ile tanıştırıyor. “Kusursuz cinayet yoktur, kusursuz olsaydı, zaten cinayet olduğunu dahi anlamayacak, doğal ölüm kaza ya da intihar sanacaktınız, asıl mesele iyi bir otopsi ve doğru dürüst delil toplamaktır” diyen Atasoy, 12 yıl Adalet Bakanlığı Kimya Dairesi Başkanı ve 18 yıl, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Müdürü olarak görev yaptı.

Akademisyen ve televizyoncu

Sevil Atasoy’un eğitimi ve kariyeri genç Türk kadınına örnekAlman Lisesi ve İ.Ü. Kimya Fakültesi mezunu olan Atasoy, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde öğretim üyeliğinin yanı sıra 1980-1993 yılları arasında Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Kimyasal Tahliller İhtisas Dairesi Başkanlığını, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nün 1988-2005 yılları arasında Müdürlüğünü yürüttü. 2005-2010 arasında Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu üye ve başkanı olarak çalıştı, Hürriyet gazetesi Pazar ekinde Delil Avcısı köşesinde popüler adli bilim yazıları kaleme aldı, yüzün üzerindeki bilimsel yayınlarına ek olarak altı adet kitabı bulunuyor. “Yeraltındaki Melekler, Yerüstündeki Şeytanlar” adıyla yayımlanan kitapları çok ilgi gördü. Polisiye dizi “Kanıt”ın öykü danışmanı ve sunucusu Atasoy, aynı zamanda CNNTürk’teki “Suç ve Delil” programının da hazırlayıp sundu.

Konuşma Konuları

  • Kusursuz Cinayet Yoktur, Kusursuza Yakın Olanlar Vardır
  • Seri Katil Yakalama Rehberi
  • Sudan Çıkan Bir Başkan: Turgut Özal
  • CSI: Seks, Yalanlar ve Larvalar
  • Mozart’ın Kafatası, Beethoven’in Saçı, Einstein’ın Beyni ve Başka Önemsiz Şeyler

Videolar