Skip to content

Şafak
Pavey

Siyasetçi, Diplomat, İnsan Hakları Savunucusu

Fikir Önderi

Aktivist

Siyasetçi

Engelli

Filantropi

Küresel Göç

Biyografi

Şafak Pavey, “aktif vatandaş” olarak tanımlayan TBBM 24., 25. ve 26. Dönem CHP İstanbul Milletvekili, Türkiye’nin, insan hakları alanında uluslararası platformlarda aktif çalışan diplomatlarından biri. Meclis’te etkileyici konuşmalarıyla anımsadığımız Pavey, farklı görüşten siyasilerin beğenisini kazanmayı başarmış, hoşgörü ve “pozitivizm” elçisi. Pavey, kadın, çocuk, engelli, mülteci… kısacası “insan” haklarının sesi olarak güven duyulan bir aydın. Kendi deyimiyle “aktif vatandaş”. Bir fazlası daha var, “dünya vatandaşı”.

Sanat ve iletişimle yoğrulmuş bir çocukluk geçiren Pavey, Zürih’te sanat ve sinema eğitimi aldı. Geçirdiği bir tren kazasında bir kolunu ve bir bacağını kaybetti. Hayata küsmek yerine bu olaydan sonra engelliler, azınlıklar, mülteciler gibi dezavantajlı gruplar üzerine çalışmaya karar verdi, kendisine bambaşka bir kariyer çizdi. Uluslararası ilişkiler ve ekonomi okuyan Pavey, insan hakları, insani yardım, dünya barışı gibi insanlığın refahını ve geleceğini etkileyen alanlarda çalışmaya başladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nde çalışan Pavey, farklı görevlerde bulundu. Cezayir, Sahra, Mısır, Yemen, Lübnan, Suriye ve Irak’ta insani yardım görevlisi oldu. İran ve Afganistan’ta komiserliğin sözcülüğünü üstlendi. Cenevre’de Küresel Halkla İlişkiler ve Stratejik İletişim Projelerinde Yönetici olarak çalışan Pavey, daha sonra Washington’da Ted Kennedy Nansen Mülteci Ödülü Komitesinin Koordinatörü olarak görev aldı. Macaristan’da BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Orta Avrupa üst düzey sözcüsü oldu. 2010’da BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sekreteri olarak çalıştı. Cumhuriyet Halk Partisi’nden gelen davet üzerine, siyasete katıldı, CHP İstanbul Milletvekili seçildi. Pavey, sağlık nedenleriyle milletvekilliği görevinden ayrıldıktan sonra Brüksel merkezli Uluslararası Kadın Liderler Forumu çatısı altında etkin görevler üstlendi. Güvenlik konuları, kadın ve mülteci başlıklarında aktif çalışma yapıyor.

Başından geçen tren kazasını annesi gazeteci Ayşe Önal’la kaleme aldığı kitabı “13 Numaralı Peron” 1997’de Türkiye’de “Yılın En İyi Kitabı” seçildi. Okurların kalbine dokunan Pavey, 2008’de Nobel Barış Ödülü sahibi Dr. Şirin Ebadi ile beraber “İran’daki Mülteci Hakları” (Refugee Rights in Iran) adlı kitabı hazırladı. Ayrıca iki uluslararası yayının editörlüğünü de yapan Pavey, 2011’de bizzat kaleme aldığı ilk kitabı “Nereye Gidersem Gökyüzü Benimdir”i yayımladı. Bir dönem Agos gazetesinde de yazan Pavey, bağımsız olarak gazetecilik çalışmaları yaptı.

Pavey, Londra’da Westminster Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. London School of Economics’te yüksek lisansını tamamladı. “İslam Ülkelerinde Gayrimüslim Vatandaşların Mülkiyet Hakları” konusunda tez çalışmasıyla akademik çevrelerin beğenisini topladı. JCI – Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nden Dünyanın En Başarılı On Genci Ödül Programı’nın 2010 yılı Türkiye finalisti olarak “En Başarılı Genç” ödülüne ulaştı. İki yıl sonra ABD Dışişleri Bakanlığı “2012 Uluslararası Cesur Kadın” ödülüne layık görüldü. Pavey, ödülünü Dönemin First Lady’si Michele Obama tarafından alırken, yine dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Pavey hakkında çok dokunaklı ve kapsamlı bir konuşma yaparak, dünyanın ilgisini çekti. Pavey, İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca ve “uluslararası işaret dili” konuşuyor. Ayrıca başlangıç düzeyinde Arapça ve Farsça biliyor.

Konuşma Konuları

  • Kadın, Çocuk, Yaşlı, Engelli Evrensel İnsan Hakları
  • Yardımseverlik (Philanthropy)
  • Küresel Göç ve Sosyal Uyum Politikaları
  • BM’de Çalışmak; Dünyaya Kuş Bakışı Bakmak
  • İnsani Düşünce ve Yakın Gelecek Senaryoları
  • Şehirlerarası Diplomasi,
  • Şehir ve Çevre Tasarımları
  • Güvenliğin Geleceği ve Sivil Güvenlik Sorunları
  • Kapsayıcı Endüstriyel Tasarım Çözümleri