Ebru Şinik

Ayurvedik Yaşam Eğitmeni
Ebru Şinik
Ayurvedik Yaşam Eğitmeni

Ebru Şinik uzun yıllar üst düzey yöneticilik pozisyonlarında da bulundu. Çoğu profesyonel gibi bir dönem anksiyete ve depresyon yaşadı. Stres, gerilim, yüksek tansiyon, hipoglisemi, kronik yorgunluk, huzursuzluk, mutsuzluk, kaygı, yersiz endişeli hal, sindirim sistemi düzensizlikleri, fiziksel ağrılar, psikosomatik rahatsızlıklarla mücadele etmeye başlayınca, hayatına farklı bir yön vermek üzere harekete geçti. Meditasyon, Kadim Nefes Teknikleri ve Ayurveda ile tanıştı. Şinik, yaşamında hızlıca gelişen olumlu değişimi fark ettikten sonra “Bütünsel Sağlık” alanında uzmanlaşmaya karar verdi.

 

Ebru Şinik, ülkemizin ilk ve tek Ayurvedik Yaşam Eğitmeni. Bilim adamlarınca çağımızda strese karşı en etkin panzehir olarak nitelendirilen Meditasyon ve Nefes Teknikleri ile ‘Bütünsel Sağlık, Farkındalık ve Denge’ (Total Wellbeing) konularında aranan konuşmacılardan biri. Şinik, ‘Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Bütünlüğü’ konusunun en güçlü liderlerinden şifa sisteminde “Kuantum İyileşme” metodu ile bir çığır açan ünlü doktor, yazar ve filozof Deepak Chopra’nın öğrencilerinden biri. İş dünyasının geriliminden etkilenmemek, mutsuz ve tatminsiz yaşantısına bir son vermek ya da iş-özel yaşam dengesini kurabilmek isteyenlerin yoluna ışık tutuyor. Bu anlamda birçok ‘Bütünsel Sağlık’ seminerinde eğitmen ya da danışman olarak yer alan Şinik halen A.B.D.’de Ayurveda Tıbbı okuyor.

Şinik,  Yükselen Çağ isimli “Beden, Zihin ve Ruh Sağlığı Bütünlüğü Merkezi”nin kurucusu. Şinik, halka açık grup eğitim seminerleri düzenlemekte ve birçok kurumsal şirkete, üst düzey yöneticiye, sanatçıya, öğrencilere vb. ‘Kurumsal ve Bireysel Danışmanlık’  hizmetleri vererek, yaşam kalitesini yükselten kadim bilgilerin ışığında hayatlarımızı stresten uzak, daha sağlıklı, daha mutlu, farkındalıklı ve bilinçli seçimler yaparak yönlendirmemizin tekniklerini gösteriyor.

 

Kurumlarda özellikle ‘İş & Yaşam Dengesi’ çerçevesinde; stres yönetimi, konsantrasyon ve verimliliği artırmak, erken yaşlanmayı durdurmak, farkındalık yaratarak mahrumiyet olmadan sağlıklı kilo verip, ideal bedende keyifle bir yaşam sürmek gibi günümüzde bireylerin yaşamını ağırlıklı olarak etkileyen konuları işleyen Şinik, yönetim kurulu düzeyinde de meditasyon eğitimi veriyor. Şinik, ‘Ayurvedik Kişisel Bakım Ürünlerine de imza attı.

  • İş & Yaşam Dengesi

İş temponuz yüzünden sevdiklerinize ve daha da önemlisi kendinize yeterince zaman ayıramadığınızı mı farkettiniz? İşte ve özel hayatta dengeyi bulmak kendimizde dengeyi sağlamak ile başlar. Peki ama nasıl?  Gündelik hayatınıza yerleştireceğiniz minik farkındalık çalışmaları ile yaşam kalitenizi uzun vadede tahminlerinizin ötesinde yükseltebilirsiniz.

  • Strese Karşı Panzehir: Meditasyon

Bilim adamlarınca yüzyılımızda strese karşı panzehir olarak adlandırılan meditasyon, bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, iş, okul ve özel hayatta stresi azaltma, verimlilik ve yaratıcılığı artırma ve depresyon ve anksiyeteye karşı kullanılan, yan etkisi hiç olmayan en etkili araç olarak tanımlanmaktadır.

Daha mutlu, sağlıklı ve huzurlu olmanın en basit ve hızlı anahtarı olarak dünyada hızla yükselen trend olan meditasyon tekniği uluslararası firmalar tarafından yüksek bir talep görmekte ve hatta Google firması aldıkları meditasyon eğitimleri sonrası firma genel başarısında yaşanan ivme üzerine ‘Search İnside Yourself’ isimli bir kitap yayınlamıştır.

  • Kadim Nefes Teknikleri

Nefes Teknikleri Genel Sağlık ve Mutluluk Halimizi Nasıl Etkiler?

Neden Sadece Burnumuzdan Nefes Almalıyız?

Nefes Tekniklerinin Çeşitleri ile Fiziksel ve Zihinsel Bedenimizdeki Etkileri Nelerdir?( Nefes Tekniklerinin Kontrendikasyonları ve Şifalandıracağı Rahatsızlıklar vb.)

Gündelik Hayat İçin Uygulamalı Basit Nefes Teknikleri;

  • Sinirlendiğinizde veya Çok Stresli iken Zihni Dinginleştiren ve Sakinleştiren Teknikler
  • Metabolizmayı Hızlandırarak, Zayıflamanıza Destek Veren Teknikler
  • Konsantrasyonu ve Belleği Artırıcı Teknikler
  • Uykusuzluğa Karşı İyi Gelen Teknikler
  • Depresyon ve Anksiyeteye Karşı İyi Gelen Teknikler
  • Uyuşuk Hissettiğinizde Enerji Yükseltici Teknikler
  • Sindirim Sistemi Düzenleyici Teknikler
  • Astıma İyi Gelen Teknikler
  • Ayurvedik Beslenme

Mahrumiyet yaşamadan ideal bedeninizde keyifli bir yaşam sürmek ister misiniz?

Ayurveda, 5,000 yıllık bir doğal şifa sistemi olup, insanoğluna beşeri potansiyelinin üst sınırını gerçekleştirirken, her yönden dengede ve zinde kalmasına yardımcı olan bir bilgelikler bütünüdür. Ayurveda’nın amacı kişinin doğuştan sahip olduğu Bünye Tipi’ni (Beden ve Zihin birleşimi neticesinde oluşan fıtrat) belirleyerek,  bu doğrultuda hayat boyu dengede kalmasını sağlayacak olan;

İdeal Gıda Seçimleri, Baharat Kullanımları, Beslenme Tarzı, Yemek Pişirme Şekilleri, Kadim Nefes Teknikleri, Meditasyon Teknikleri, Aromaterapi, Masaj Teknikleri, Fiziksel Aktivite, Gündelik Rutinler ve Mevsimsel Rutinler vb. bilgiler doğrultusunda kişilerin genel sağlık, zindelik ve esenlik haline olumlu ivme kazandırarak, yaşamda  daha mutlu, daha huzurlu, daha sağlıklı, daha yaratıcı  olmamızı sağlayan hakiki harmoniyi yaratmaktır.

  • The Future of Total Wellbeing

Uluslararası araştırma kuruluşu Gallup’un 150 ülkede, global ölçekte gerçekleştirdiği ‘İş-Yaşam Dengesi ve İnsanoğlunun Bütünsel Sağlık, Zindelik ve Esenlik Hali’ konu başlıklı çalışmasında, insan hayatındaki beş ana kriter belirlenmiş ve bu çerçevede herkesin sahip olması gereken temel ihtiyaçlar belirlenmiştir.

Bu konuşmada Gallup verilerine göre Bireylerin ‘Bütünsel Sağlık, Zindelik ve Esenlik Halleri’  için Temel Gereklilikler aşağıdaki ana konu başlıkları altında incelenir;

  • Kariyer Açısından Temel Gereklilikler ( Career Wellbeing)
  • Sosyal Hayat Açısından Temel Gereklilikler ( Social Wellbeing)
  • Finansal Durum Açısından Temel Gereklilikler ( Financial Wellbeing)
  • Fiziksel Beden Açısından Temel Gereklilikler ( Physical Wellbeing)
  • Yaşanılan Çevre Açısından Temel Gereklilikler ( Community Wellbeing)
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirme ve  Anti-Aging

Hücrelerimizin daimi yenilenme sürecine destek olalım. Doğru bir yaşam tarzı ve bilinçli seçimler ile bedenimizi istediğimiz doğrultuda değişmesi için yönlendirebiliriz.  İçsel şifalandırma mekanızmalarımızı uyararak, fiziksel, zihinsel ve duygusal detoks araçları ile daimi yenilenme sürecinizi sadece SİZ başlatabilirsiniz.

  • 1

NEFES ALMAYI UNUTMAYIN!


Bazen nefes alamadığınızı düşünüyor musunuz? Derin bir nefese ihtiyaç duyuyor musunuz? Boğulur gibi oluyor musunuz? Evet! Zaman zaman nefessiz kalıyoruz. Bu, koşturmaktan değil. Çok sakin olduğumuzu düşündüğümüzde de nefessiz kalabiliyoruz. Peki, ama neden? Nefes almasını mı bilmiyoruz? Oysa doğduklarında bebeklerin poposuna bir şaplak atılır, nefes alma ritmi de bu şekilde başlar diye biliriz. Herkes otomatik olarak nefes alıyorsa ne zaman nefessiz kaldık biz böyle? Ebru Şinik’e neden boğulduğumuzu sordum, o da anlattı.

YAPRAK ÖZER: Hakikaten nefes almasını bilmiyor muyuz?

EBRU ŞİNİK: Otonom sistem nasıl nefes alıp vereceğini son derece iyi biliyor fakat konu dönüp dolaşıp yine strese geliyor. Bilirsiniz bebeklerin nefes aldıkları zaman göbekleri şişer ve nefes verirken göbekleri bir balon gibi inerek omurgaya doğru çekilir. Buna diyafram nefesi deniyor. İnsanoğlunun sahip olduğu temel nefes aslında bu. Solunum fizyolojisi çalışırken diyafram kasının da aktif bir şekilde çalışması lazım. Büyümeye başladıkça, stresli durumlarla karşı karşıya kaldıkça farkında olmadan nefesimizi tutarız. Bu nefes tutmalarımız gün içinde çoğalmaya başladığı zaman diyafram nefesini unutup göğüs nefesine geçeriz. Dolayısıyla kronik stresin bize mirası solunum fizyolojisindeki o nefes sirkülasyonunu bloke etmeye başlamak oluyor.

YAPRAK ÖZER: Peki, günde kaç defa strese dayalı nefes almayı unutuyoruz?

EBRU ŞİNİK: Bu tamamen o kişinin stresi ne kadar tolere edebildiği ile ilgili bir şey. Doğru nefes ile ilgili şunu söylemek istiyorum. Doğru nefes almak kesinlikle burundan olur. Solunum için yaratılmış organımız burnumuzdur, ağzımız değil. Yani gündelik yaşamda nasıl nefes almalıyız?, diye soruyorsanız kesinlikle burundan nefes alıp vermeliyiz, ağızdan değil. Ağzımızdan aldığımız her nefes bedenimizdeki enerjiyi biraz daha götürür.

YAPRAK ÖZER: Konuşurken galiba ikisi birbirine karışıyor.

EBRU ŞİNİK: Evet, konuşurken karışıyor. Konuşurken hiç dikkat etmeyin. Yemek yerken, konuşurken, şarkı söylerken burun ve ağız karışık bir şekilde o ritmi tamamlıyor ancak. ağzımızı kullanmıyorken burundan nefes alıp vermek lazım. Burun nefeslerinin önemi çok fazla. Burun nefesi mikro partiküllerin ciğerlere inmesine mani olan mükemmel bir filtreleme mekanizması. Ağızda böyle bir şey yok. Ayrıca burun nefesi kadınlar için çok önemli. Çünkü burun nefesi ağız nefesine göre metabolizmayı yüzde 50 hızlandırır. Bir başka faydası, burun nefesi kalp krizini önler. Burnundan nefes alıp verdiğimiz zaman burun içi kıllarının ucundan salgılanan bir molekül kan sirkülasyonu vasıtasıyla bütün bedenimizde dolaşıp damarları açar ve rahat kan akışı sağlar. Ağızdan aldığımızda böyle bir şey olmuyor.

YAPRAK ÖZER: Hücrelerimize oksijenin gitmesinin önemi hep vurgulanıyor.

EBRU ŞİNİK: Burun nefesi özellikle burundan nefes vermeye başladığımız zaman parasempatik sinir sistemi dediğimiz yani bizi şifalandıran, iyileştiren, hücreleri yenileyen, bizi mutlu eden, sempatik sinir sistemi aktif bir şekilde çalışır. Bir de burun nefesleri çok ciddi hem fiziksel hem de zihinsel detoks mekanizmalarını aktif hale getiriyor.
Bedenimizin en büyük detoks sistemlerinden bir tanesi lenfatik drenaj sistemi, yani bütün cildimiz. Cildimiz üzerinden karaciğerden fazla toksin atarız. Nefes alıp verdikçe diyafram kasınız, yani göbeğiniz şişip indikçe lenfatik sinir sistemi de çalışır ve toksin atar.

YAPRAK ÖZER: Metabolizmamızı bozmayalım diyorsunuz. Doğanın bize verdiği hediyeyi kendi elimizle mahvediyormuşuz gibi hissettim.

EBRU ŞİNİK: Stres yönetimi egzersizleri olarak da bilinen doğru nefes alma yöntemlerini ve nefes egzersizlerini hayatımıza entegre etmeye başladıktan sonra doğanın bize verdiği o iyilik halini yaşamaya başlıyoruz. Ben kendimden örnek vereyim. Anksiyete problemimi nefes egzersizleri ve meditasyon ile yendim. Dr. Chopra, sabahları 10 dakikalık bir nefes egzersizi verdi, onu yaptım. Akşamları yatmadan önce de aynı nefes egzersizini yaptım, bir ilaç reçetesi gibi. Günde 20 dakika nefes egzersizi çalıştım, 20 dakika da meditasyon yaptım. Güne 5 dakika da olsa belli bir nefes egzersizi ile başladığınız zaman, tüm gün boyunca merkezi sinir sisteminiz dengede kalıyor. Uykusuzluk varsa gece yatmadan önce de uygulamanızı öneririm. Uykusuzluğa karşı panzehir. Neden uyuyamıyor insan; beden yorgunken, zihin izin vermiyor. Zihin çok dolu. İyilik halimizi yükseltmek için günde 5 dakika kendimize ayırmayı çok görüyorsak, zaten oturup bir gündelik ajandamıza bakmamız ve düşünmemiz lazım, öyle değil mi?

 

GÜZEL YAŞ ALMANIN SIRLARI


Ebru Şinik, bütünsel yaşam danışmanı. Geçmişinde uzun yıllara dayanan başarılı bir profesyonel çalışma hayatı var. Sonradan yaşamını ve uğraşını radikal bir şekilde değiştirenlerden. Bugün tanınmış bir danışman. Bütünsel sağlığa kavuşmak üzere profesyonel yaşamı geride bırakıp farklı bir hayata yolculuk yapmış olması onu özel kılıyor diyebilirim. Kendi bedeninde, ruhunda test ederek farklı bir hayata ilerlemiş olmak aktardıklarında damıtılmış gerçeklikle buluşuyor.

 

Nasıl mı, şaşıracaksınız ama çok kişinin geçtiği yoldan ve hatta şiddetlisinden yürümüş; “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve yabancı danışmanlık firmalarında uzun yıllar çalıştıktan sonra birden bire bana çok şiddetli bir anksiyete teşhisi kondu. Gece nefes alamadığımı düşünmeye başladım. Yataktan fırlıyordum. Sindirim sistemim kilitlendi. Konsantrasyonumu kaybettim. Büyük bir odaklanma sorunu, çok ciddi bir verimlilik kaybı yaşamaya başladım. İnsanlarla ilişkilerim bozuldu, tahammül sınırım, hoşgörü düzeyim geriledi… Özetle kendinizle mutlu ve barışık değilsiniz. Doktor stres yönetimi yapmam gerektiğini söyleyip sakinleştirici bir avuç ilaç verdi. Araştırmaya başladıktan sonra Dr. Deepak Chopra ile tanıştım.” Şinik, güzel yaşamayı yeniden keşfetmiş. Şimdi profesyonel olarak sırlarını paylaşıyor.

 

İndeks Konuşmacı Ajansı çatısı altında değerli çalışmalar yapan Şinik’e güzel yaşamanın sırlarını sordum. O da bana güzel yaş almanın tarifini yaptı.

 

YAŞLANMAK OUT YAŞ ALMAK İN!

 

YAPRAK ÖZER: Güzel yaşamak kavramını açalım mı?

 

EBRU ŞİNİK: Sağlıklı ve mutlu yaş almak…  İyi yaş almak, güzel yaş almak.

 

YAPRAK ÖZER: Yaşlanmak yerine kibarca yaş almak mı diyeceğiz?

 

EBRU ŞİNİK: Kesinlikle öyle değil. Her gün daha iyi yaş alarak çok daha iyi hissetmek. Aslen iyi yaş almak şu demek oluyor; enerji ve neşe içinde bir bedene, berrak ve dingin bir zihne, şefkat dolu bir kalbe sahip olmak. Bunların hepsi arasında bir denge ve ahenk kurduğunuzda iyi yaş almaya başlıyorsunuz ve kendinizden mutlu yaşıyorsunuz. Yaprak gibi belli yaşlardaki o savrulmalardan kurtuluyorsunuz.

 

TEMİZ BESLENMEK

 

YAPRAK ÖZER: Beslenme iyi yaş almak için ne kadar önemli?

 

EBRU ŞİNİK: Temiz beslenmek çok önemli, bünye tipine uygun beslenmek çok önemli. Bir gıda maddesi herkese iyi gelecek diye bir kanun yok. Belki o sizin sindirim sisteminizi zorluyor olabilir. Örneğin bütün gün üzerine zeytinyağı dökülmüş haşlanmış brokoli yemek hepimize iyi gelmeyebilir.