Özellikle, hem ülkemizde hem de dünyamızda ciddi anlamda sıkıntılarla geçen 2020 yılının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde, özellikle hem sosyal hem de çalışma hayatımızdaki sağlık problemlerinin biran önce ortadan kalkmasını dileyerek yazıma başlamak istiyorum.
Geçtiğimiz aylarda ‘Yeni Nesil Liderlik ve Yöneticilik’ konusunda, benimde davetlileri arasında olduğum çok özel bir sanal toplantı yapıldı. Ve bu konu da, o nedenle gündemdeki yerini aldı!
Her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında ve UN Global Compact önderliğinde, üst düzey Kamu Görevlileri ile İş Dünyasının, Üniversitelerin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının seçkin katılımcılarıyla gerçekleşen bu toplantılarda; dünyadaki sağlık sorunları ve SKA Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile birlikte, iş dünyasındaki bu sürdürülebilirliğe yön verecek genç liderler ve yöneticiler, en önemli konular arasındaydı. (Destekleri için Sn. Fikret Ar’a çok teşekkürler!)
Bu noktada özellikle iş dünyamızla ilgili liderliği ve üst yöneticiliği, kelime anlamları açısından birbirinden ayırarak, kavram kargaşası yaratmak istemediğimden, konuya; Aile Şirketleri veya KOBİ’ler de, yönetime yeni gelmiş veya gelecek olan Y ve Z Kuşağı temsilcisi genç arkadaşlar açısından yaklaşmak istiyorum.
Çünkü kurumsal anlamda “Yeni Nesil Yöneticilik Eğitimleri” ne, olağanüstü bir talep var!
Sözü çok uzatmadan, yukarıda bahsettiğim toplantıda da açıklanan, yeni nesil “Girişimci + İş Sahibi + CEO + Genel Müdür + Üstdüzey Yönetici” şeklinde ünvanları ne olursa olsun, liderler ve yöneticilerimiz için, işlerini iyi yönetmek adına, önemli özellikleri hatırlamakta fayda var.
*) Başarıyı istemek ve özgüven…
*) Bilgi ve donanım…
*) İlgi ve saygı…
*) Yetkinlik ve öğrenme arzusu…
*) İletişim ve insan ilişkileri…
*) Geçmişi değerlendirme ve tecrübeye değer verme…
*) Alçak gönüllülük ve işe sadakat…
*) Sabır ve tolerans…
*) Planlama ve hedef belirleme…
*) Kişilere ve olaylara eşit mesafe…
*) Ekip organizasyonu…
*) Empati ve dinleme…
*) Araştırma geliştirme ve analitik düşünce…
*) Müzakere ve ikna kabiliyeti…
*) Sorumluluk üstlenmek ve eleştirilerde dikkat…
*) Geniş bakış açısı ve olaylara yaklaşım tarzı…
*) Motivasyon gücü…
*) Dürüstlük ve şeffaflık…
*) Disiplin ve özveri…
*) Delegasyon ve görev dağılımı…
*) Görüş alışverişi ve mücadelelerden vazgeçmemek…
*) Stratejik düşüncelerle sorunlara odaklanmak ve çözüm üretmek…
*) Kendine inanmak ve güvenmek…
*) Ödüllendirme takdir ve teşekkür etmek…
*) Yeni yetenekler keşfetmek ve yeni hedefler belirlemek…
Biraz uzun bir liste oldu ama. Başarılı bir yeni nesil lider veya yönetici için bu detaylar önemli!
Bunların yarısı “Eski Nesil” iş liderleri ve yöneticilerimizde olsaydı, bugün bambaşka yerlerde olurduk! Dediğinizi duyar gibiyim. Ben de size, çok ama çok, haklısınız! Demek istiyorum.
Ayrıca, eski veya yeni ‘Liderlik ve Yöneticilik’ de çok önemli bir yere sahip olan ‘Doğru Sorular Sorma’ konusu için isterseniz “Liderlik ve Yöneticilikte Soru Sorma Sanatı” başlıklı e-makalemi internetten bulabilirsiniz! (Sayın Ln. Ömer Yıldırım’a ve Şahika Taşkan’a çok çok teşekkürler!)
Diğer yandan, iş hayatında saygı duyulan başarılı bir lider veya üst düzey yönetici olmak için, Türkiye İş Bankasının “Toptalent. Co” İnsan Kaynakları sitesinde yayınlanan, 14 ana başlıktaki;
01) İş Zekâsı…
02) Etkili İletişim…
03) Zaman Yönetimi…
04) İnsanları Etkileme Sanatı…
05) Networking…
06) Sosyalleşme / İlişki Yönetimi…
07) Etkili Konuşma…
08) Kendini Bilmek ve Farkındalık…
09) Kendini Sürekli Geliştirmek…
10) Kişisel Marka Olmak…
11) Problem Çözme…
12) İlham Verme…
13) Müzakere…
14) Saygı Kazanma…
Ücretsiz online liderlik dersleri linkine https://toptalent.co/online-liderlik-egitimi bir göz atın!
Liderlik ve yöneticilik konularında uzun yıllar yaptığım çalışmalara verdikleri destekten ötürü;
Sayın Nedret Umut + Serhat Reyhan + Şule Hakan + Yener Kaya + Semih Borsan + M. Murside Eskanazi + Ahmet Dalkıran + Erol Kapkın + Veli Alemdar + Engin Maçka’ya da teşekkürlerimle!
Son olarakta yeni nesil liderlik + yöneticilik konusunda kariyer yapmak isteyen sevgili dostlara iki özel öneri; 1) Yapamayacağınız bir şey için söz vermeyin. 2) Kimseyle çatışmaya girmeyin!..
Daha mutlu bir gelecek için, yolunuz her zaman açık olsun…