Yapay zeka konuşmacıları, şirketlerin hayatta kalabilmeleri ve ilerleyebilmeleri için bu gelişen teknolojilerle etkileşime geçmesine önayak olur. Günümüzde yapay zeka (AI) farklı pek çok iş kolu ve sektör için adeta kaçınılmazdır. Örneğin, sohbet robotu ChatGPT uzun süredir dünyayı kasıp kavuran gelişmelere imza atmakta. Yalnız bu da değil. E – ticaret, finans yönetimi, görsel tasarım, müzik üretimi, IT gibi pek çok alanda gelişmiş yapay zeka aracı var. Tüm bunlar, yapay zeka konuşmacıları tarafından sıklıkla işlenen, işaret edilen konular. İşletmelerin birçoğu da kendi işlerini kolaylaştırmak, rekabete devam edebilmek adına bu trende bir yerinden dahil olmak durumundalar. Peki yapay zekanın iş hayatına nasıl bir etkisi olacak? Gelecekte bizi neler bekliyor? Yapay zeka konuşmacıları neden giderek daha çok rağbet görmeye başladı? Tüm merak edilenlere bir araya getirdik.
Yapay Zeka ve Derin Öğrenme Algoritmaları
Yapay zekadan konu açılında mutlaka derin öğrenmeden de bahsetmek elzem. Derin öğrenme nedir bakmak gerekirse şöyle özetleyebiliriz: İnsanların belirli bilgileri öğrenme şeklini taklit eden bir makine öğrenimi ve yapay zekadır. Görsel verileri tanımlamak, ses dosyalarını yazıya dökmek gibi işleri otomatikleştirmek için derin öğrenmeyi sık kullanırlar. Yani derin öğrenmeyi, bir göreve hizmet etmek üzere önceden eğitirler. Esasen makine öğreniminin bir alt kolu olan derin öğrenme, insan beyninin davranışlarını simüle etmeye amaçlar ve bu nedenle tasarlarlar. Böylece otomasyonu geliştiren ve fiziki bazı işleri insan müdahalesi olmadan yapabilen yapay zeka uygulamalarını da yönlendirir. Dijital asistanlar, ses ile kullanılabilen uzaktan kumandalar günlük hayatta derin öğrenme örnekleridir. Bununla beraber sürücüsüz arabalar gibi yeni yeni ortaya çıkan teknolojilerin altında da derin öğrenme vardır.
Bu örneklere göre de derin öğrenme hakkında konuşalım. Derin öğrenme algoritmaları, bir göreve hizmet etmek üzere önceden eğitilmiş bir dizi karar verme ağıdır. Böylece bilgiyi öğrenmek için birbirine bağlı nörona sahip insan beynini simüle eder. Peki derin öğrenmenin önemi nereden gelir? Pek çok alanda derin öğrenme algoritmalarından yararlanmak mümkün. Finansal hizmetler, kanunlar, müşteri servisleri, sağlık hizmetleri buna örnektir. Bir kuruluş derin öğrenme algoritmaları sayesinde sahtekarlık tespiti ve yüz tanıma gibi uygulamaları kullanır. Bunun yanı sıra sohbet robotları da etkili bir müşteri servisi olarak faaliyet göstermekte. Tüm bunlar iş hayatındaki kaotik süreçleri kolayca düzene sokması bakımından çok etkilidir.
Peki derin öğrenme nasıl çalışır? Öncelikle derin öğrenme muazzam miktarda bilgi işlem gücü gerektirir. Bunun yanı sıra verilerdeki karmaşık yapıları keşfederek öğrenir. Örneğin, evrişimsel sinir ağı olarak bilinen bir derin öğrenme modeli vardır. Bu modeli, milyonlarca görüntü kullanılarak eğitirler. Örneğin, bir kedinin özelliklerini temsil eden pikselleri; pençeler, kulaklar ve gözler gibi özellik gruplarıyla sınıflandırlar. Bu örnekte önemli olan şey, sisteme çok sayıda kedi görüntüsü sağlamaktır. Özetle, derin öğrenme bir dizi veriyi alır ve çıktıları tahmin etmek için çalışır.
Yapay Zeka ile Otomasyon ve İşgücü Dönüşümü
Otomasyon ve yapay zekanın emek, ücretler, istihdam talebi üzerindeki etkileri uzun süredir tartışma konusu. Makineler ve yapay zekanın emeğin yerini almasıyla otomasyonun yarattığı değişiklikler yapay zeka konuşmacıları tarafından da sık ele alınan bir konu. Bu değişimin, emek ve ücret talebini azaltma eğiliminde olduğunu söyleyen uzmanlar da var. Bunun yanı sıra otomatik olmayan görevlerde işgücü talebinin artması ile bunun dengelenebileceği söylenmekte. Peki otomasyon nedir? Çeşitli işlerde insan faktörünün aza indirildiği görevler vardır. Bu görevleri gerçekleştirmek için teknolojinin kullanılmasına “otomasyon” denir. Otomasyon kendi içerisinde farklı kategorilere sahiptir. Örneğin, temel otomasyon basit, tekrarlanan görevleri alır ve bunları otomatikleştirir. Birçok büyük banka, müşteri araştırması, hesap açma, sorgulama işleme ve kara para aklamanın önlenmesi gibi görevleri otomatikleştirmek için temel otomasyon kullanır. Bunun yanı sıra proses otomasyonu vardır. Müşterinin sipariş ve kredi kartı bilgilerini göndermesinin ardından işlem gerçekleştirilmesi buna örnektir.
Peki otomasyonla birlikte iş gücü becerilerine olan talep nasıl değişecek? Öngörülerden biri şu: Önümüzdeki 10 ila 15 yıl içinde otomasyon ve yapay zeka teknolojilerinin benimsenmesi ile iş modelleri dönüşecek. Peki bu dönüşümü nasıl okumalı? İleri teknolojiler, nasıl çalıştıklarını anlayan ve bunları yenileyebilen, geliştirebilen ve uyarlayabilen insanlara ihtiyaç duyar. Bu nedenle özellikle BT ve programlama becerilerine olan ihtiyacın artması beklenmekte. Bu alandaki üst düzey uzmanlar genelde azınlıktır. Bununla beraber yeni otomasyon çağı için herkesin temel dijital becerileri geliştirmesine ihtiyaç var. Çünkü temel dijital beceriler, en hızlı büyüyen alanlardan biri.
Bunun yanı sıra tabii ki çoğu fiziksel ve el becerisine olan ihtiyaç azalacak. Fiziksel ve el becerilerine olan talep yaklaşık 20 yıldır azalmakta. Bu düşüş otomasyonla birlikte devam edecek. Araçların çalıştırılması veya ürünlerin stoklanması ve paketlenmesi buna örnektir. Ne var ki sosyal ve duygusal becerilere sahip insanlara ihtiyaç artacak. Bu beceriler, makinelerin ustalaşamadığı alanlar. İş hayatındaki bu dönüşümü yapay zeka konuşmacıları da çok sık işler. Bu nedenle işletmeniz adına dönüşümü iyi okumanız, buna hazırlanmanızda yarar var.
Eğitim ve Sağlık Hizmetlerinde Yapay Zeka
Yapay zeka, eğitimdeki en büyük zorluklardan bazılarının üstesinden gelme potansiyeline sahip. Ancak hızlı teknolojik gelişmeler, kaçınılmaz olarak pek çok zorluğu da beraberinde getirir. Bu nedenle yapay zeka konuşmacıları da dâhil olmak üzere pek çok guru, eğitimde yapay zekanın kullanımını değerli bulur fakat dikkatli olmak gerektiğini de vurgular. Eğitimde yapay zekanın potansiyeli faydaları şunlardır:
- Kişiselleştirme: Bir öğretmenin kendi sınıfındaki her öğrencinin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını anlaması zordur. Bununla beraber yapay zeka her öğrencinin bireysel öğrenme ihtiyaçlarını kolayca anlar. Öğrencilerin güçlü ve zayıf yönlerine göre kişiselleştirme sağlar.
- Not Vermeye Yardımcı Olma: Yapay zeka, bir cevap anahtarı kullanarak sınavlara not verilmesine yardımcı olur. Ayrıca öğrencilerin nasıl performans gösterdiğine ilişkin verileri derler.
- Geri Bildirimde Bulunma: Kurs kalitesi, eksik materyallerin tespiti, öğrenci değerlendirmelerine yardım gibi geri bildirim alanlarında da yapay zeka destek sunar.
Yazar, fütürist ve teknoloji danışmanı Bernard Marr şöyle der: “Yapay zeka öğretmenler için bir tehdit değil; öğretmenlerin yerini almak için değil, çocuklarımıza daha iyi bir eğitim vermek için var.” Sınıf dışında özel ders ve destek, tüm öğrenciler için evrensel erişin imkanı gibi konularda yapay zekadan faydalanmak da mümkün. Peki sağlık hizmetleri içerisinde yapay zeka nasıl konumlandırılır? Sağlık hizmetleri açısından yüksek öneme sahip bazı belirli yapay zeka teknolojileri vardır. Sanal hemşirelikten idari iş akışlarına kadar sağlık hizmetlerinde yapay zeka büyük değer vadetmekte. Bunları da sıraladık:
- Sanal hemşirelik asistanları: Yapay zeka destekli sohbet robotları, ilaçlarla ilgili soruları yanıtlar. Hatta raporları doktorlara iletir ve hastaların bir doktorla ziyaret planlamasına yardımcı olur.
- İdari iş akışı: Sağlık çalışanları, evrak işleri ve diğer idari görevleri yerine getirmek için çok fazla zaman harcar. Yapay zeka ve otomasyon, bu sıradan görevlerin çoğunu gerçekleştirir. Örneğin hekimler çeşitli notları “eller serbest” olarak yazdırır.
- Daha güvenli ameliyatlar: Kimi durumlarda yapay zeka destekli robotlar, hassas organ ve dokuların etrafında çalışır. Böylece kan kaybını, enfeksiyon riskini azaltır.
- Dolandırıcılığın önlenmesi: Sağlık sektöründeki dolandırıcılık çok büyük boyuta ulaşmış durumda. Faturalandırma veya sigorta taleplerindeki olağandışı ve şüpheli hareketlerin tanınmasına yapay zeka yardımcı olur.
Yapay Zeka ve Siber Güvenlik
Yapay zeka konuşmacıları açısından da en önemli konuşma temalarından biri bu alandır. Peki yapay zeka, siber güvenlik açısından ne gibi faydalar sağlar? Bu konu, hızlı dijital dönüşümlerin yaşandığı çağımızda büyük önem taşır. Günümüzde hızla gelişen siber saldırılar nedeniyle yapay zeka tehdit tespitini otomatikleştirmeye yardım eder. Yapay zeka siber güvenlik avantajları hakkında aşağıdaki maddeleri inceleyin:
- Yeni Tehditlerin Tespiti: Yapay zeka, siber tehditleri, kötü niyetli kullanıcıları tespit etmek için kullanılabilir. Gelişmiş algoritmalar kullanılarak kötü amaçlı yazılımları tespit eder.
- Botlarla Mücadele: Botlar günümüzde internet trafiğinin büyük bir kısmını oluşturur. Aynı zamanda tehlikeli olabilirler. Kimlik bilgilerinin çalınması, hesapların ele geçirilmesi, veri sahtekarlığı bunlara örnektir. Yapay zeka, web sitesi trafiğinin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını destekleyebilir. Bunun yanı sıra iyi botlar (arama motoru tarayıcıları gibi) ve kötü botlar arasında ayrım yapılmasına yardımcı olur.
- Uç Nokta Güvenliği: Uç nokta güvenliği;bilgisayarlar ve cep telefonları gibi cihazları kötü amaçlı yazılımlardan koruyabilen bir teknolojidir. Antivirüs çözümleri ve uygulamaları ise yapısı gereği eksik kalabilir. Yeni bir kötü amaçlı yazılıma karşı ise yapay zeka güvenliğe yardımcı olur.
Yapay Zekanın Geleceği
Yapak zeka ileride dünyaya nasıl değiştirecek? Yapay zeka konuşmacıları, bu teknolojinin mevcut gelişmelerinin yanı sıra yakın ve uzak gelecekten de bahseder. Bu alandaki değişimler baş döndürücü bir hızda gerçekleşmekte. Bu noktada özellikle çeşitli sektörler ve iş kollarında büyük değişimler beklenmekte. Bu açıdan pek çok fiziki işin otomasyon sistemlerine bırakılması büyük değişimlerden biri olacak. Buna bağlı olarak üretimde insan faktörüne duyulan ihtiyacın daha da azalması beklenmekte. Değişim yalnız bununla da sınırlı değil. Örneğin, ulaşım ve lojistikte de yapay zekanın belirleyici bir gücü olması beklenmekte. Sürücüsüz arabalar ve yapay zeka seyahat planlayıcıları bunlardan bazıları. Sağlık hizmetleri, eğitim, medya gibi alanlarda da iş modellerinin radikal değişikliklere gideceği öngörülmekte.
Peki toplum üzerinde yapay zekanın etkileri neler olabilir? Öncelikle ilk konu yukarıda da bahsettiğimiz gibi iş gücünde insan faktörüne ihtiyacın azalması. Bu, işten çıkarmaları artıracağı için toplumlarda işsiz oranı artabilir. Bu da tabii ki mutsuzluk, gelecek kaygısı gibi problemleri doğurur. Bunun yanı sıra gelecekte kodlama bilmeyenlerin işi daha da zorlaşacak gibi görünmekte. Bunun yanı sıra olumlu senaryolar da mevcut. Örneğin, sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve çevre sorunları üzerinde yapay zekanın olumlu etkileri olacağı da öngörülmekte. Tüm bunlar yapay zeka konuşmacıları tarafından da hala tartışılan konular.
Türkiye’nin En İyi Yapay Zeka Konuşmacıları
Türkiye’nin en iyi yapay zeka konuşmacıları için İndeks Konuşmacı Ajansı listesini keşfedin! Yapay zeka uzmanları, teknoloji yazarları, iletişimciler, dönüşüm uzmanları gibi kişilerden oluşan yapay zeka konuşmacıları, işletmeler ve toplumlar için büyük değer taşıyor. Kuruluşların hayatta kalabilmeleri ve ilerleyebilmeleri için bu gelişen teknolojilerle etkileşime geçmesi çok önemli. Bu gibi ihtiyaçlar doğrultusunda derin niteliklere sahip yapay zeka konuşmacıları bir adım öne çıkıyor. Fütüristlerden IoT liderlerine, siber güvenlik uzmanlarından ödüllü proje sahiplerine kadar yapay zeka konuşmacıları listesini hemen keşfedin! Alanında uzman, zengin bilgi birikimini etkili metotlar sayesinde dinleyiciler ile buluşturan yapay zeka konuşmacıları, yerli – yabancı isimleri ile sizi bekliyor! Dilerseniz, hemen Tüm Konuşmacılar sayfamıza gidebilir ve yapay zeka konuşmacıları listesindeki isimleri inceleyebilirsiniz.