[vc_row css=”.vc_custom_1586197115242{margin-top: 30px !important;}”][vc_column][vc_column_text]Dikey uzmanlıkta geliştirdikleri bilgilerini cömertçe paylaşan konuşmacılarımız, bilim-inovasyon-tıp-teknik-sanat ve çapraz birikimleriyle ihtisaslarını konuşturuyorlar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Gül
İrepoğlu
Mimar, Sanat Tarihçisi, Yazar
Osmanlı Sanatı
Mücevher Tasarımı
Lale Kültürü
Sanat Tarihi
Harem Mücevherleri
Padişah Hazinesi

Biyografi
Gül İrepoğlu yazar, tarihçi, tasarımcı, kimlikleriyle çok yakın ama bir o kadar uzak durduğumuz sanat alanlarından sesleniyor. Kaleme aldığı romanlar aşk kadar yakın, tanımadığımız hikayeler kadar uzak… Mücevher sanata katkısı, gerdanımız kadar yakın bilgimiz kadar uzak… Renklerdeki ustalığı hayatımız kadar yakın, kullanımımız kadar uzak.. Bir bilmece mi hayır değil; Gül İrepoğlu yakın dönem önemli ve üretken sanatçılardan biri.
Mimarlık, sanat tarihi, edebiyat
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki Mimarlık eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde akademik kariyerine başlayan Gül İrepoğlu, 26 yıllık kariyerini yazmaya daha fazla vakit ayırmak için noktaladı.
2005-2007 ve 2012’de TRT; 2014’de NTV kanallarında kültür, sanat ve tarih konulu TV programları hazırlayıp sundu.
2006-2012 yıllarında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Kültürel Miras Komitesi Başkanı olarak; 2007-2008’de ise TAÇ Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı Başkanı olarak görev yaptı.
İrepoğlu, Avrupa ve Osmanlı Sanatı, Osmanlı Padişah Portreleri, Lâle Devri ve 18. Yüzyıl, tarihten günümüze Lâle Kültürü, tarihten günümüze Gül Kültürü, Doğu ile Batının sanatsal ilişkileri ile Turkuazın anlamı-tarihi ve Osmanlı mücevher tarihi alanlarında eserler verdi.
15 dile çevrilen kitapların yazarı
Tarihte yaşanmış hikayelerle İstanbul’un çeşitli dönemleri ve Topkapı Sarayı’ndaki yaşam üzerine kurguladığı romanları İngilizce, Arapça, Azerice, Arnavutça, Bulgarca, Hint-Malayalam dili, Hint-Marathi dili, Pakistan-Urduca, İtalyanca, Macarca, Portekizce, Romence, Rusça, Sırpça, Yunanca olmak üzere 15 yabancı dile çevrildi.
Tasarım danışmanlığı
Farklı sektörlerden markalara Osmanlı esinli ürünler için tasarım danışmanlığı yapmaya devam eden Gül İrepoğlu, edebiyat ve sanat tarihi çalışmalarıyla yurt içi-yurt dışı konferanslarını Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerinde sürdürmektedir.
Konuşma Konuları
Osmanlı Mücevheri, Mücevher Üzerinden Tarihi Okumak
Avrupa Mücevheri; Avrupa Tarihine Mücevherle Bakış
Harem ve Mücevher
Padişahın Hazinesi
TURKUAZ: Tarihle Sanatı Birleştiren
GÜL, Aşkın ve Sanatın Çiçeği
Tarihte ve Sanatta Lalenin Hikayesi
Lale ve İstanbul
Lale Devri Deyince…
Geçmiş Düğünlerden Yansıyan (İstanbul) Yaşamı
Cariye Romanı Işığında Topkapı Sarayı ve Aşk
Edebiyata İlham Veren Tarih
Bir Empresyonistin İstanbulu: (Ressam) Feyhaman Duran
İstanbul Nostaljisi: Fiyonklu İstanbul Dürbünü
Bu Topraklardaki Kültür ve Estetik
Geçmişin Ağız Tadı: Osmanlıda Yeme-İçme ve Sofra
Sercan
Çelebi
Oy ve Ötesi Kurucusu, Sivil Toplum Gönüllüsü

Biyografi
Sercan Çelebi, Oy ve Ötesi Derneği’nin kurucusu, adından sıkça söz ettiren bir sivil toplum gönüllüsü… Liderlik, takım çalışması, strateji gibi yönetim ve iş konularının yanı sıra sürdürülebilirlik, gönüllülük, sivil toplum ve örgütlenme ile koordinasyon gibi yönetişim başlıklarında konuşmalarıyla etkili oluyor. Konuşma konuları bu saydığımız konu başlıklarından daha zengin. Aralarında kitle iletişimi ve alt başlıkları olduğu gibi ekoloji ve ekolojik tarım hatta çiftçi olmak üzerine birebir deneyimlediği konular da bulunuyor.
Toplumsal farkındalık yaratmak
Çelebi unutamadığımız sloganlar ve beraberinde hayat tarzı bıraktı. “Oy benim, saymak da benim hakkım” diyen Çelebi, on binlerce kişiyi harekete geçirmeyi başaran bir oluşumun öncüsü oldu. Bu deneyimi ona liderliği, hedef kitle iletişimini, motivasyonu yeniden tanımlama fırsatını verdi. Başarı kadar başarısızlığı tattığı anlar, soru işaretleri, karar vermenin dayanılmaz ağırlığı yönetim becerilerinde başarıyla yürümek adeta executive MBA programı diye tarif bulabilir. Çelebi’nin şu sözlerine kulak vermek gerek. “Toplumlar ve onları oluşturan bireyler olarak biz, öncelikle ve en fazla bilmediklerimizden korkarız. Hakim olan bu korku eyleme geçmeye engel olurken, eylemsizlik de doğru bilgiye ulaşmanın yollarını tıkadığında içinden çıkılması güç bir sarmalla karşı karşıya kalırız.”
Liderlik, strateji geliştirme
İş hayatında uluslararası birçok şirkette görev alan ve proje geliştiren Çelebi, Türkiye’nin mevcut siyasi hayatına bir vatandaş olarak önemli katkılar sundu. Kısa sürede örgütlenme, sivil toplum, liderlik, strateji gibi konuların aranan konuşmacılarından biri haline gelen Çelebi, binlerce gönüllünün sandık başında görev almasını sağladı. Yardımlaşmayı bireyler olarak üst düzeyde uygulamaya alsak da sivil toplum hareketlerinde, barışçıl aktivizmde tarihimiz yeni. Çelebi, dönemin genç yaşlı, kadın erkek fark etmez herkese dinlemeyi, bağırmadan konuşmayı, barış içinde mücadele etmeyi, tarafsız durabilmeyi, sakin kalmayı, bilimsel değerlerle konuşmanın mümkün olabildiğini gösterdi. Eğer bir kazanan olduysa, siyasi partilerin yarıştığı süreçte o ve ekip arkadaşları ipi göğüsledi diyebiliriz.
Türkiye’nin her alanda demokrasi penceresinden başarılı bir sınav vermesi için çalışan Çelebi, demokrasi süreçlerinin – başta vatandaşlar ve sivil toplum olmak üzere – tüm paydaşlar tarafından doğru anlaşılması gerektiğini savunuyor. Çelebi’ye göre bu süreçlerin doğru aktarılması ve paydaşların mümkün olan her noktada sürece katkı sağlamaları da büyük önem taşıyor. Bu nedenle Oy ve Ötesi hareketini başlatan Çelebi, 2014 ve 2015 yıllarında gerçekleştirilen beş seçimde aktif olarak görev aldı ve birbirinden başarılı bilinçlendirme kampanyaları yürüttü.
Çelebi’nin liderliği “ortak değerler altında ortak bilinçle hareket etme” olarak yorumluyor. Sahada edindiği ve çok az sayıda kişinin kazanabildiği deneyimi ve liderlik becerisini, motivasyon çalışması, ekip iletişimi olduğu kadar yığınlarla anlaşılır iletişim yetkinliklerine dönüştürebilme becerisiyle eğitimlerinde kullanıyor.
Alman Lisesi’nden mezun olan Çelebi, Yale Üniversitesi’ni bitirdi. Kariyeri boyunca tarımdan enerjiye birçok sektörde görev alan Çelebi, özellikle çok uluslu şirketler ve kamu ihtiyaçlarına yönelik kapasite geliştirme ve optimizasyon konularında stratejik çözümler geliştirdi.
İzmir’de domates/biber çiftçiliğinden enerji sektörüne, İstanbul’da sosyal medya ve büyük veri analizinden New York’da yönetim danışmanlığına farklı alan ve coğrafyalarda yöneticilik yapan Çelebi, McKinsey & Company ile uzun süre dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı alanlarda büyük kapsamlı projeler yürüttü. Çelebi, İngilizce, Almanca ve İspanyolca biliyor ve dövüş sanatlarıyla uğraşıyor.
Konuşma Konuları
- Liderlik
. Liderlik nedir?
. İnsanların hayatında değer yaratmak
- Strateji
- Ekip Çalışması
. Ekip Oluşturmak
. Ekip Koordinasyonu / Sistem Kurgusu
. Ekip Motivasyonu
- Sivil Toplum
. Gönüllü Organizasyonu
. Gönüllü Motivasyonu
. Toplum İçin Değer Yaratmak
. Sürdürülebilir Sivil Toplum Örgütü Olmak
. Türkiye’de “grassroot” hareketlerin kimyası
-
- Kitle İletişimi
. Etkili kitle iletişim stratejisi tasarımı
. Kitleleri amaç-odaklı pazarlama kampanyalarıyla harekete geçirmek
- Ekolojik Girişimcilik / Tarım
. Ekolojik Girişimcilik
. Çiftçi Olmak Hakkında
- Start-Up’lar
. Kendi işinizi kurmaya hazır mısınız?
. İyi bir fikirden iyi bir organizasyona giden süreç
. Start-Up’lar paranızdan başka neye ihtiyaç duyar?
Videolar
Harmonie
Toros
Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Profesörü, Reading Universitesi
Çatışma Çözücü
Çatışma Uzmanı
Siber Güvenlik
Siber Terör
Müzakere Yöntemleri
İklim Krizi

Biyografi
Harmonie Toros, çatışma çözümü/çatışma dönüşümü uzmanı. Dünya üzerinde sıcak bölgelerde barış ve çatışma çalışmaları üzerine akademik araştırmalar yapıyor. Aynı zamanda devletlere bu konuda kritik danışmanlıklar veriyor. Saha çalışmaları ile taraflar arasında üretilen diyalog mekanizmaları özetle geleceğe ışık tutan önemli çabalar. Toros, Türk kökenli bir araştırmacı olarak özellikle içinde bulunduğumuz coğrafya dinamikleri ile parçası olduğu uluslararası projelerde çok önemli deneyimler biriktirmiş olarak kabul görüyor. Kadınların çok az sayıda varlık gösterdiği çatışma alanında Toros cinsiyet eşitliği konusunda varlığıyla önemli çaba sarf ediyor.
Akademisyen, danışman ve konuşmacı olarak İndeks Konuşmacı Ajansı’na derinlik ve renk katan Toros, uzun yıllardan bu yana üzerinde çalıştığı terör konusunun çerçevesini yeni nesil sorunlarla genişletiyor.
Siber güvenlik uzmanı
Toros’u yeni uzmanlık alanı dünyanın yeni güvenlik kaygısı “siber güvenlik”. Yalnızca devlet, hükümetlerin değil, kurumsal dünyanın da korkulu rüyası olan siber güvenlik bireyleri de giderek sarmalayan bir kabus.
Toros, yeni tehdit kaynakları üzerine görüşlerini aktarırken, iklim krizinin dünya nüfusu üzerindeki çeşitli etkilerini göz ardı etmek mümkün değil. Toros’un uzmanlık alanlarını coğrafya üzerinden değerlendirdiğimizde Avrupa, Orta Doğu, Güney Doğu Asya ve Afrika özellikle öne çıkıyor. Bu arada unutmamak gerekir ki, devlet ve devlet dışı gruplarla yaptığı çalışmalar barış çabalarına olduğu kadar, davranış bilimine de önemli katkı sağlıyor.
Uluslararası projeler ve ödüller
Toros’un çalışmaları pek çok kez ödüle değer bulundu. Toros’u özellikli kılan konulardan biri çalışma deneyiminde önemli yer tutan gazetecilik kariyeri. Muhabir – Editör olarak The Associated Press ve Agence France-Presse’de başarılı çalışmalara imza atmış olması, daha sonraki yıllarda akademik çalışmalarına şüphesiz zenginlik kattı.
Toros, Critical Studies on Terrorism dergisinin editörü ve International Studies Association (ISA) ve British International Studies Association (BISA) üyesi.
Diğer satır başlarını özetlemek gerekirse; halen İngiltere’de Reading Üniversitesi’nde Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Profesörü olarak akademik çalışmalarını sürdüren Toros öncesinde Kent Üniversitesi, Queensland Üniversitesi (Avustralya) ve Canterbury Üniversitesi’nde (Yeni Zelanda) görev yaptı.
Lisans eğitimini Çağdaş Tarih (Sussex) ve Tarih (Paris IV-Sorbonne) üniversitesinde tamamlayan Toros’un akademik çalışmalarında dikkat çeken araştırmalar ve köşe taşları; Aberystwyth Üniversitesi Uluslararası Politika Bölümü’nde tamamladı (2010): “Terörizm, Konuşma ve Dönüşüm: Kuzey İrlanda ve Mindanao” Bradford Üniversitesi “Çatışma Çözümü”.
Konuşma Konuları
- Çatışma Yönetimi ve İncelikleri
- Yeni Güç Odakları ve Uluslararası İlişkileri Anlamak
- Yeni Güvenlik Tehditleri ve Sosyal Hayatımıza Etkileri
- Siber Güvenlik ne kadar tehlikeli ve nasıl başa çıkılır
Videolar
Şafak
Özsoy
Jeoloji Mühendisi, TULİP Sürdürülebilir Merkezi Kurucusu

Biyografi
Şafak Özsoy, uzun yıllardır sürdürülebilirlik konusuna emek veren fikir önderlerinden. Birleşmiş Milletler Risk ve Afet Ofisi Türkiye Temsilcisi. Birleşmiş Milletler (UNDRRMCR 2030 – İklim değişikliği karşında şehirler güçlendirilmesi programı) Danışmanı. Özünde yer bilimci, İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği mezunu.
36 yıllık sanayi tecrübesiyle, değişen ve dönüşen yönetsel süreçlerin tasarlanması, şirketlerin sürdürülebilirlik yol haritalarının oluşturulması odağında çözümler oluşturuyor. İklim risk ve kırılganlıklarına karşı dirençli şirketlere dönüşüm için entegre çözümler üretiyor.
Şafak Özsoy, 21. yüzyılı bir iklim yüzyılı olarak tanımlıyor ve zor bir dönüşüm süreci içinde olduğumuzu vurguluyor. “Küresel anlamda iklim değişikliğine bağlı dünyanın ısınması ve beraberindeki sistemler devam ediyor. Biz karbondioksit emisyonlarını ya da sera gazı emisyonlarını, durdurmadıkça bu etki devam edecek. Bugün bile durdursak sonuçları yine devam edecek…”
Şafak Özsoy’a göre, dünya artık “yeter” diyor. İklim değişikliğinin yaratacağı farklı durumlarla her gün karşı karşıya geleceğiz; artık “gardımızı almanın zamanı”. Özsoy, daha dayanıklı şehirler, dayanıklı bireyler, dayanıklı şirketler için araştırma geliştirmeye ve dönüşüme ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. Çevre ve doğa konusundaki hassasiyetin sürdürülebilirlik bakışı için yeterli olmadığını vurgularken sürdürülebilirlik denildiğine sosyal altlığı mutlaka geniş çerçevede düşünmenin, kadın, çocuk ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularının önemli olduğunun altını çiziyor.
Konuşmalarında iklim değişikliği kadar “İklim mültecileri” sorununu da dile getiriyor. “Netice itibarıyla bu iklim yüzyılının baskısı içinde hepimiz bir dönüşüm içinden geçiyoruz. Ne kadar farkındayız, bilmiyorum ama şunu söyleyebilirim birey olarak evlerimizde, ülkeler nezdinde iş yapma modellerimizde, ulusal hükümetlerde ve yerel boyutta belediyeler nezdinde yapacak çok şey var…”
Özsoy’un 2002 yılında kurduğu Tulip Sürdürülebilirlik Merkezi, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmaya devam ediyor.
Konuşma Konuları
- ŞİRKETLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YOLCULUĞU
Sürdürülebilirlik yolculuklarında şirketlere yol gösteren, uzun dönemde yol haritalarına odaklı yetkinliklerin yönetimi ve sistemsel dönüşümü ele alan bütüncül bir yaklaşım - SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİLERİ
Şirketlerin sürdürülebilirlik yolculuklarında uygunluk yükümlülükleri ile şirket yönetimlerinin 21. yy gerekliliklerine yanıt veremeyeceği gerçeğine doğru bir gidiş söz konusu. Bu bağlamda sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarda stratejik dönüşüm önemli bir nokta. Bütüncül bir bakış içinde sürdürülebilirliğe geçiş dönüşümü odaklı bir yol haritası ile yapılmalı
- SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLERE DOĞRU
Cazibe merkezlerine dönüşen şehirler ekonomik kalkınmanın da odağında yer alıyor. 21.yy’da iklim baskısı altında bütüncül bir dönüşümle şehir yönetimlerinin yeniden ele alınarak yönetsel süreçlerinin de dönüşümünü sağlamak gerek - İKLİM YÜZYILI VE DİRENÇLİLİK MEKANİZMALARI
21.yy bir yanda azaltım taahhütlerinin giderek netleştiği diğer yanda uyum özelinde hayatın her alanında yapısal değişim ve dönüşümlere bizleri ulaştıracak nitelikte. 21.yy’da riskin dirençliliğe kayışı ve tüm süreçlerin bu doğrultuda ele alınması temel amaç. İklim yüzyılı sadece azaltım hedefleri ile değil enerjinin karbon arındırılmasını ve sistemsel bir dönüşümü de gerekli kılıyor
Ferhat
Boratav
Gazeteci, Tarihçi

Biyografi
Ferhat Boratav, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünü bitirdi. Fransa’da Grenoble Üniversitesi’nde “Türk Göçmen İşçiler” üzerine master yaptı. Medya macerası Nokta dergisinde başladı. Londra’da BBC Türkçe Yayınlar Servisi’nde yapımcı, sunucu ve radyo habercisi olarak çalıştı. Türkiye’ye dönüşünde kısa süre bir televizyon yapım şirketinde çalıştı. Daha sonra haberciliğe dönen Boratav, ATV Haber’de yöneticilik, CNN TÜRK Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi. Üniversite yıllarında uğraştığı tiyatroyu ve Fransa yıllarında yaptığı aşçılığı kariyerinin önemli halkaları arasında yer alıyor.
Dönüşüm değişimle mümkün
Boratav, hayatın her alanında büyük dönüşümler gerçekleştiren teknoloji en çok iletişim sektörünü etkilediğine dikkat çekiyor. Türkiye’de dünyadaki kadar güçlü bir değişimin olmadığını, ancak gelişmelerin Türkiye’yi de dönüştüreceğini belirten Boratav, gerçek bir iletişim devrimi için öncelikle zihinsel değişimin gerçekleştirilmesi gerektiğini söylüyor. Uzun yıllar habercilik ve haber yönetişi olarak her günü ve günceli en yakından takip eden kişilerden biri olması tarihçi kimliğiyle buluştuğunda ortaya zengin yorum ve analizler çıkaran Boratav, “İletişim ve Biz Türkler” başlıklarında aranan konuşmacı.
Farkındalık yaratma çalışmaları
Boratav sosyal sorumluluk ve farkındalık çalışmalarına özel önem ve zaman ayıran bir iletişimci. Bunların arasında “Organ bağışı” özel bir yer tutuyor. Gündemimize görece yeni giren, çok da rahat olmadığımız bir konu olan organ bağışının anlaşılması adına çalışmalar yapan Boratav, konunun eğitime bağlı olarak daha yakın durduğumuz yeni bir başlık olduğunu düşünüyor. Boratav, organ bağışı konusunda pek çok sosyal sorumluluk kampanyasına hayat verdi. Diğer sosyal farkındalık başlığı 65+ Derneği. Sayıları giderek artan yaş almış nüfusumuzla nasıl başa çıkacağımızı, yaş almış vatandaşlarımız ise hızla değişen dünyayla nasıl başa çıkacaklarını bilemiyorlar. Boratav toplumsal kadın eşitliği konusunda da toplumsal faaliyetler yürüten önemli bir aktivist.
Konuşma Konuları
- Tarih
- Gündemi Nasıl Yorumlayacağız
- Medyatik Fütürizm; Medyanın Geleceği
- Sorumlu Vatandaşlık / Toplumsal Duyarlılık
- Organ Bağışı Yaşlanan Nüfusla Yaşam; Yeni Toplumsal Sorunumuz
- Kadın sorunu; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
- Berber Sohbetleri
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]