Responsive Web’i tanımlamadan önce, bu yaklaşımın ortaya çıkmasına sebep olan durumları iyi anlamamız gerekmektedir. Bu durum, en güzel mobil cihazlarımızla Web sitelerinin görüntüleme noktasında edindiğimiz tecrübelerle; kısacası “Responsive Web Öncesi” ile anlaşılabilir.
Responsive Web Öncesi
Web platformu, ortaya çıktığı ilk günden bu yana birçok değişiklik geçirdi. Bu değişikliklerin temelinde, kullanıcı ihtiyaçlarının bilgi yönünde eğilimi, yazılımsal hızlı gelişmeler ve elbette donanımsal kapsamda ortaya çıkan yenilikler yer almakta. İçinde bulunduğumuz şartları düşündüğümüzde, artık tablet, akıllı telefon gibi isimler verdiğimiz mobil cihazlar sayesinde dünyanın neresinde olursak olalım aktif olarak Web ortamıyla etkileşime geçebilmekteyiz. İşte bu durum, donanımsal anlamda gelişmelerin bir işareti olmakla birlikte, yazılımsal süreçlerin de ne yönde gelişmesi gerektiği konusunda da bizlere birtakım işaretler sunuyor.
Şimdi bir an için düşünelim: Tablet cihazımızda veya akıllı telefonumuzda bir Web sitesini görüntülerken sıkıcı bulduğumuz durumlar nelerdir? Muhtemelen Web sitelerinin normal bilgisayar ortamlarında olduğu gibi görüntülenmemesi ve bu nedenle Web sitesi ortamındaki bilgileri görüntülemek adına kırkı takla atıyor olmamız, bu durumlardan en önemlisidir. Çoğumuz bir Web sitesini görüntülerken defalarca yakınlaştırma (zoom in) ve uzaklaştırma (zoom out) yapmaktan bıkmış, ya da bilgisayarda gayet düzenli gözüken site öğelerinin, diğer cihazlarımız ortamında dağılıp gitmesinden dolayı ulaşmak istediğimiz sayfalar için birçok zahmete girmişizdir. Söz konusu durum esasında yazılımsal gelişmelerin donanımsal gelişmeler karşısında biraz geriden gelip yetişmesiyle ilişkilendirilebilir.
Peki, bu rahatsız edici kullanım tecrübeleri sonsuza dek devam mı edecekti? Elbette hayır… Web yazılımcıları, Web sitelerinin sadece masaüstü bilgisayarlar ya da laptop türevi sistemler üzerinde değil; farklı birçok cihazı (özellikle mobil cihazları) kapsayacak şekilde Web tasarım kodları oluşturmuş ve bu kodlama tasarım yaklaşımlarına Responsive Web adını vermiştir.
Responsive Web
Responsive Web, yani Türkçe olarak “Uyumlu / Duyarlı Web” olarak adlandırabileceğimiz yaklaşım, farklı cihaz görünüm modları için kendini ayarlayabilen Web tasarımları için kullanılan bir isim. Kısaca, Responsive Web yaklaşımı ile tasarladığınız bir Web sitesi, kendisini hangi cihazda görüntülerseniz, o cihaza göre görünümünü ayarlayabilir ve kullanıcıları ekstra işlemler yapmaksızın Web sitesini düzgün görüntüleyebilmesini sağlar. Bu demektir ki, siz de eğer Web siteniz için Responsive bir tasarım yaparsanız, siteniz her türlü cihazda rahatlıkla görüntülenebilecek demektir.
Responsive Web ile kolay görüntülemeden kastımız nedir? Responsive Web tasarımlı bir Web sitesi, şu sıkıntılarla sizi boğuşturmaz:
- Web sitesinin diğer kısımlarını görmek için yatay ve dikey kaydırma çubukları (scroll bars) olmaz.
- Web sitesini gezmenizi sağlayan linkler / bağlantılar, genellikle daha kolay bir kullanım tecrübesi için, açılan kutular gibi yapılar altında sunulur.
- Masaüstü ve laptop türevi bilgisayarlarda görüntülediğiniz koca bir sayfa, mobil cihazınızda sadece yukarı – aşağı kaydırma yaparak görüntüleyebileceğiniz sayfalara olarak sunulur.
- Web sitesindeki öğeler, mobil cihazınızda en iyi görüntülemeyi sağlayabileceğiniz şekilde organize edilir ve görüntülenir.
Responsive Web Nasıl Yapılır?
Responsive Web temelli tasarımlar, HTML ve CSS adını verdiğimiz, sitemizin tasarım temellerini oluşturan kodların uygun bir şekilde yazılmasıyla gerçekleştirilir. Bu noktada özellikle günümüz Web sitelerinin (şu an için) tasarım temellerini oluşturan CSS kodlarının, sitenin farklı cihaz görüntüleme durumlarını dikkate alacak şekilde yazılmasıyla, Responsive Web tasarım şablonları elde edebilirsiniz. Elbette bu noktada HTML ve CSS kod bilgisini geliştirmekte fayda vardır. Yine benzer şekilde, farklı cihazların ekran boyutları, çözünürlükleri ve kullanım şekilleri gibi; birbirinden ayrılan özelliklerini bilmek, sitenizi her cihaz için sorunsuz bir şekilde tasarlamanıza yardımcı olacaktır.