Skip to content

Ebru Baybara
Demir

Sosyal Gastronomi Şefi, Sosyal Girişimci

Sosyal girişim

Sosyal gastronomi

İlham veren kadınlar

Başarı hikayeleri

Toplumsal sorumluluk

Biyografi

Şef Ebru Baybara Demir, sosyal gastronomi alanında 20 yıldır çalışıyor. Baybara Demir, hayata geçirdiği projelerinde özellikle iklim değişikliğinin toprağın yenilenmesi üzerindeki etkisi ve yerel kalkınma ile  toplumsal ihtiyaçlara ürettiği çözümlerle tanınıyor.

Baybara,Demir Gastronomi dünyasının Nobel’i olarak adlandırılan Basque Culinary World Prize (BCWP) (2023) ödülünü aldı. Bu ödülü Türkiye’ye taşıyan ilk şef olan Baybara.Demir ödülün maddi değerini depremden etkilenen Hatay’da öğrenciler için hazırlanan kahvaltı projesine bağışladı.  Baybara Demir Amerikan online içerik platformu HBO Max tarafından “Dünyanın 12 Sıfır Atık Şefi” belgeseline konu olan tek Türk şef oldu. Aynı zamanda Ocak 2023’te düzenlenen DLD Münih Konferansında Aenne Burda Yaratıcı Liderlik Ödülü’ne layık görüldü. Baybara Demir, 2006 yılından bu yana cesur, iyimser, yenilikçi, yaratıcı ve ilham veren niteliklere sahip kadınlara takdim edilen bu ödülü de Türkiye’de alan ilk şef.

Sosyal gastronomi projesi

Baybara Demir, Marmara Üniversitesi Turizm Rehberlik Bölümü’nde lisans eğitiminin ardından Mardin’e yerleşti(1999). Mardin’i turizmle tanıştırma hayaliyle yola çıkan Baybara Demir, yarattığı değişimle şehrin ilk turistik işletmesi olan Cercis Murat Konağı’nı kendisine inanan 21 kadınla beraber açtı. Anadolu mutfağı üzerine 15 yıldan fazla geniş çaplı araştırmalar yürüten Baybara Demir, “sofraya konan yemeğin lezzeti, gücünü aldığı topraktan ve fayda sağladığı hayatlardan gelir” felsefesiyle bir şef olmanın ötesinde, Mardin ve  bölgede birçok sosyal gastronomi projesini hayata geçirdi. Bu süreçte, projeleriyle ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi oldu.

Sürdürülebilir yerel ekonomi

Sosyal gastronomi alanında ölçülebilir sonuçlar elde eden  Baybara Demir, projelerinde tohumun, toprağın ve suyun doğal dengesinin korunmasından sürdürülebilir yerel ekonomilerin yaratılmasına özen gösteriyor. Ürünün topraktan tüketiciye ulaştığı süreçten emek veren herkese geçim kaynağı yaratabilmesine dikkat çekiyor.

Baybara Demir, kurucuları arasında yer aldığı Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında Mezopotamya’nın en eski buğdaylarından Sorgül Buğdayı’nın çoğaltımı, Şemim Sabunları, El Ele Elden Ele Mağazası ve online satış platformunun yanı sıra kısa süre içerisinde hayata geçecek yeni girişimlerle yerel ürün, yerel mutfak ve yerel insan kaynağını bir araya getiren ideal kooperatif modelinin ulusal ve uluslararası arenada rol model oluşturabilmesi için çalışıyor.

Baybara Demir “Yaşamı İyileştiriyoruz” sloganıyla ülkenin birçok iline yayılan Biyobozunur Atık Projesini hayata geçirdi. “Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetim Projesi”, pazar yerlerinde ortaya çıkan sebze meyveden oluşan biyobozunur gıda atığının komposta dönüştürülüp kullanılmasıyla toprağın iyileştirilmesini, çiftçiye destek olmayı ve sağlıklı gıda üretimine katkı sağlamayı içeren rejeneratif (onarıcı) tarım projesi.

Konuşma Konuları

  • Sosyal gastronomi
  • Sürdürülebilirlik: Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetim Projesi
  • Sosyal girişimcilik: Yerele saygı
  • Üreten kadınlar
  • Başarı hikayesi
  • Ekip çalışması ve liderlik