
Güventürk Görgülü
Güventürk Görgülü, ekonomi ve pazarlama alanında uzmanlaşmış isimlerden biri.
Pazarlama alanında danışmanlık yapan Görgülü, uzun yıllar ekonomi gazeteciliği yaptıktan sonra edindiği deneyimleri şirketlerin daha yüksek katma değer yaratacak şekilde yeniden örgütlenmesi için uygulanabilir tavsiyelere dönüştürüyor.
Sürdürülebilir başarının; şirketin, markanın ve ürünün, her an yeniden tasarlanabilmesi ve yeniden organize olabilmesine bağlı olduğunu düşünen Görgülü’ye göre toplumsal refahın artışı için en büyükten en küçüğe kadar toplumdaki girişim ve girişimci paradigmasının değişmesi gerekiyor.
Küresel ekonomideki değişimin, tüketici trendlerini nasıl etkilediği, işletmeler için inovasyonun ne anlama geldiği, dijital teknolojinin, üretim ilişkilerinin, politik gelişmelerin, çevresel değişimlerin pazarlama üzerine etkileri ve benzeri konulara dikkat çekiyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ekonomi gazeteciliği, haber ve içerik oluşturma konularında dersler veren Görgülü, değişik sektörlerden şirketlere özellikle B2B pazarlama alanında danışmanlık yapıyor, çeşitli sivil toplum kuruluşları için raporlar hazırlıyor.
Görgülü , İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Yüksek lisans derecesini Siyaset Bilimi dalında aldı. Basında Ekonomik Bağımlılık ve Tekelleşme başlıklı yüksek lisans tezi 1991’de Gazeteciler Cemiyeti tarafından yayınlandı. Yeni Gündem Dergisi’nde, Ekonomik Panorama ve Tempo dergilerinde gazetecilik yaptı. DİSK Araştırma Enstitüsü’nde (DİSK-AR) sendikal uzman olarak çalıştı. Yeni Yüzyıl Gazetesi’nin ilk yayın döneminde gazetenin ekonomi servisinde görev aldı. Kanal-E’de (CNBC-e) ekonomi editörlüğü ve belgesel prodüktörlüğü yaptı, Hürriyet Grubu içinde yayınlanan Gazete Pazar’da ekonomi editörü ve köşe yazarı, Hürriyet Dergi Grubu’nda özel haber muhabiri ve editör olarak çalıştı.
İki dönem Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Şubesi yönetiminde bulundu ve bir süre NTVMSNBC haber portalı için ekonomi yazıları yazdı. Nesteren Şencan Görgülü’yle birlikte kaleme aldığı, yeni çağda pazarlamanın temel ilkelerini ortaya koyan “Pazarlama 3.0 – Yeni çağın pazarlama yaklaşımı” adlı kitabını Aralık 2010’da yayınladı.
Basında Ekonomik Bağımlılık ve Tekelleşme adlı kitabıyla 1992 Milliyet Ödülleri Gazetecilik Dalı Birincilik Ödülü’nü kazanan Güventürk Görgülü’nün Ekonomist Mustafa Sönmez’le birlikte hazırladığı “1990’larda Türkiye İşçi Sınıfı; Sosyal ve Ekonomik Göstergeler” başlıklı bir kitabı daha bulunuyor.
2007’den bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde tam zamanlı olarak ders veren Güventürk Görgülü, kurucu ortağı olduğu Portakal Pazarlama Danışmanlığı’nda proje danışmanlığı görevini 2000 yılından beri sürdürüyor. Dünya Gazetesi’nde cuma günleri yayınlanan “Pazarlama 3.0” adlı köşesindeki yazılarına da 2006’dan beri devam ediyor.
Sürdürülebilir büyümenin gerçek sırrı: Yeni nesil şirket olmak!
Günümüzde hem pazarlamanın bağlamı değişti, hem de pazarlama, şirketlerin ana fonksiyonu haline geldi. Peki organizasyonumuz, insan kaynağımız, karar alma süreçlerimiz bu değişimi kucaklayabilecek güçte mi? Küçük veya büyük, yeni veya eski, ulusal ya da küresel; şirketinizin bu değişimi kavrayacak ne tür bir insan gücüne, nasıl bir ruha, nasıl bir iklime, ne tür bir iş yapma anlayışına ihtiyacı var?
Kriz sonrası dünyada büyüyebilme becerisi…
Krizler nasıl ortaya çıkıyor, krizlerin ardından büyüme nasıl başlıyor, büyük küresel trendler dünyayı nasıl şekillendiriyor? Dünya hangi trendlerin etkisi altında, nereye doğru gidiyor. Yeni dünyada büyümenin formülü nedir? Biz neredeyiz ve ne yapmalıyız? Güventürk Görgülü bu soruların yanıtlarını veriyor.
B2B oyununun kuralları
Ekonominin önemli bir bölümünü sektörel alımlar, bir başka deyişle “işten işe” veya “B2B” olarak tanımlanan ticaret oluşturuyor. Şirketlerin önemli bir kısmı bu pazar için ürün ve hizmet üretirken B2B pazarlamayla ilgili pek az şey söyleniyor. On yıl boyunca B2B pazarda görüşülen binlerce kişiden derlenen sonuçlar, bu alanda karar verici davranışlarıyla ilgili önemli ipuçlarını barındırıyor.
Yapı sektöründe kim, neye, ne zaman ve nasıl karar veriyor?
Türkiye’de “ekonominin lokomotifi” kabul edilen yapı sektöründe çalışan firmalar faaliyet gösterdikleri pazarı ne kadar tanıyor? İşten işe alımlarda kim, nasıl karar veriyor? Şirketler arası taklit salgınının zararları, doğru bilinen yanlışlar ve satıcı efsanelerine karşı ne yapmalı? Güventürk Görgülü bilinmeyenlere ışık tutuyor.
Müşteri İlişkileri