Skip to content

Etkili Bir Konuşmacıyı Nasıl Seçersiniz?

Bir konuşmayı unutulmaz kılan nedir? Bazı konuşmacılar kalıcı bir etki bırakırken diğerleri neden bağ kurmakta zorlanır? İyi bir konuşmacının niteliklerini anlamak her şeyi değiştirebilir. Güçlü konuşmacılar sadece konuşmazlar; dinleyicilerini etkiler, onlara ilham verirler. Bu nedenle etkinliklerinde konuşmacı ağırlayacak şirketlerin etkili konuşmacı seçimi yapması çok önemlidir. Etkinliğiniz için hangi konuşmacının en uygun olacağını belirlemek her zaman kolay değildir. Bu süreci basitleştirmek için, dikkate alınması gereken bazı temel kriterler şunlardır:

  • Etkinliğinizin amacını açıkça belirleyerek başlayın. Benzer şekilde, izleyicilerinizi nitelik ve özelliklerini dikkate almayı unutmayın. Bu, konuşmacınızın konuşmasını buna göre uyarlamasını sağlayacaktır.
  • Etkinliğinizin maliyetini tahmin etmek çok önemlidir. Konuşmacı seçimi bütçe ile de uyumlu olmalıdır.
  • Etkinlik formatları önemli ölçüde değişir. Bazı konuşmacılar daha uzun sunumları tercih ederken, diğerleri TED konuşmalarına benzer daha özlü konuşmaları tercih eder. Konuşmacının tarzının seçtiğiniz formatla uyuşması önemlidir. Bu unsurlar yerleştikten sonra, uygun konuşmacıları aramaya başlayabilirsiniz.

Konuşmacı seçimi rehberimiz ile doğru konuşmacıyı seçmek için okumaya devam edin. Bir sonraki etkinliğinizin konuşmacısını kolayca ve gereksiz zahmetlere girmeden bulabilmeniz için bazı değerli ipuçlarına bakalım.

Organizasyonunuzun Hedeflerini Belirleyin

İster kutlamak ister ilham vermek ya da para kazanmak olsun, her etkinliğin bir hedefi vardır. Konuşmacı seçme sürecinin ilk aşaması bu hedefi tanımlamaktır. Konukların etkinliğiniz ile ilgili neleri hatırlamasını istediğinizi düşünün. Bu bir harekete geçme çağrısı mı yoksa yeni bir bilgi mi? Etkinliğinizin hedefleri, seçtiğiniz konuşmacı türü üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacaktır. Örneğin, etkinlik akademik bir konferanssa yenilikçi araştırmalar ve düşündürücü fikirler sunabilen bir konuşmacı isteyebilirsiniz.

Tam alakalı olmasa bile hedef demişken hedef kitleden de söz edelim. Nitelikli bir konuk konuşmacı, sundukları içeriğin hedef kitle için alakalı ve ilgi çekici olmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla hedef kitlenizin belli başlı özelliklerini bilmelisiniz. Hedef kitlenizin demografik özelliklerini ve tercih edebilecekleri konuşmacı türünü göz önünde bulundurun. Örneğin, teknoloji meraklısı bir topluluk, en son teknolojik trendlere dalan bir konuşmacıyı beğenebilir.

Konuşmacının Uzmanlık Alanını Araştırın

Doğru konuşmacıyı bulmak için ikinci adım burasıdır. Diyelim onlarca konuşmacı içerisinden 4-5 konuşmacıyı etkinliğinize yakın buldunuz. Bunların içerisinden de bir ya da birkaç konuşmacı seçmelisiniz. Neye bakmalısınız? Elbette ilk olarak bu konuşmacıların uzmanlık alanlarına. Bunun için söz konusu konuşmacıların akademik hayatını, kariyerlerini ve diğer faktörleri inceleyebilirsiniz.

Bunun yanı sıra farklı beceriler de gerekiyor. Örneğin dinleyiciler, bir konuşmacının sunuma zaman ve enerji harcadığını ya da harcamadığını kolayca anlayabilirler. Planlama sürecine zaman ve enerji harcayan konuşmacıları seçtiğinizde, katılımcılara çok daha eğitici ve profesyonel bir deneyim sunabilirsiniz.

Bir diğer önemli beceri ise hikâye anlatabilmektir. Etkili bir konuşmacı, yalnızca gerçekleri ortaya koyabilen ve dinleyicileri bir dizi önemli nokta boyunca yönlendirebilen biri değildir. Etkili bir konuşmacı aynı zamanda bir hikâye anlatıcısıdır. Burada deneyimlerinden ve günlük hayatlarından hikayeler çıkarabilen ve bunları paylaşabilen insanlardan bahsediyoruz.

Konuşmacının Hitap Tarzını Değerlendirin

Deyim yerindeyse her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Bunu konuşmacıların hitap tarzı ve konuşma stillerinde görebilirsiniz. Aradığınız konuşmacının hitap tarzının nasıl olması gerektiğini ihtiyaçlarınıza göre belirleyin. Buna göre resmi, samimi, doğal, akademik, teknik ve benzeri birçok şekilde hitap tarzı görebilirsiniz. Hedef kitlenize ve etkinliğinize bağlı olarak bu farklı hitap tarzlarından size uygun olanı seçebilirsiniz.

Konuşma Stiline Göre Konuşmacı Türleri

Konuşma stilini, konuşmacıların kendilerine özgü anlatım biçimi olarak tarif edebiliriz. Bu anlatım biçimleri içerisinde farklı özellikler öne çıkar. Buna göre örneğin motivasyon konuşmacıları, insanları ilham verici konuşmalarla motive eder. Konferanslardaki bu tür konuşmacılar insanlara ilham verir, özgüvenlerini artırır ve kişisel ve profesyonel yaşamlarını olumlu yönde etkiler.

Lider konuşmacılar ise profesyonel yolculuklarını, yaşadıkları engelleri ve sonunda kendilerini gerçek başarılarına ulaştıran deneyimleri paylaşırlar. Bu tür konuşmacılar tavsiyelerde bulunmak yerine ilginç anekdotlar anlatırlar.

Son bir örnek vermek gerekirse; daha eğlenceli konuşmacılar da vardır. Bunlar genellikle belirli etkinliklerde konuşma yapmak üzere davet edilen eğlence dünyasından ünlü kişilerdir. Konuşma stilleri de daha eğlenceli, dinamik ve samimidir.

Referanslar ve Geri Bildirimlere Göz Atın

Bir profesyonel konuşmacı seçerken referanslar ve yorumlar önemlidir, çünkü bunlar konuşmacının yetenekleri, geçmişi ve itibarı hakkında değerli bilgiler sağlayabilir. Bunlar, sunum yapan kişinin işini ilk elden deneyimlemiş önceki müşterilerden ve katılımcılardan gelen geri bildirimleri içerir. Dahası, bu incelemeler konuşmacının tarzına ve sunum yöntemlerine göre belirli etkinlikler için uygun olup olmadığını gösterebilir.

Geçmiş performanslar hakkında bilgi sağlamanın yanı sıra, referanslar aynı kişinin konuşmacı olarak seçilmesi durumunda gelecekteki etkileşimlerin ne kadar başarılı olabileceğine dair de fikir verir. Önceki etkinliklerden gelen yorumları inceleyerek, organizatörler neyin iyi çalıştığını, neyin iyi çalışmadığını anlayabilir. Sonuç olarak referanslar, etkinlik ihtiyaçları için hangi konuşmacıların en uygun olduğuna dair doğru kararlar alınmasına yardımcı olur.

Konuşmacının İletişim Yeteneği

Kendine güvenen bir konuşmacı, kendine güvenmeyen bir konuşmacıya göre daha doğru, yetenekli, güvenilir, zeki, bilgili, sevimli ve inandırıcı olarak görülür. Bunun ardında yatan en önemli nedenlerden biri konuşmacının iletişim yeteneğidir. Özünde, başarılı bir konuşma, bir izleyici kitlesiyle etkili bir şekilde iletişim kurma becerisine dayanır. İletişim sanatı yalnızca bilgi iletmeyi değil, aynı zamanda dinleyicilerle daha derin bir düzeyde etkileşim kurmayı, ilham vermeyi ve bağlantı kurmayı da içerir.

Tüm bunlar nedeniyle etkili bir konuşma, etkili iletişimden ayrı düşünülemez. İletişim sanatında ustalaşan konuşmacılar bağlantılar kurabilir, ilgi çekici mesajlar üretebilir ve izleyici dinamiklerini ustalıkla yönetebilir. Etkinliğiniz ister geniş ister dar bir kitleye hitap etsin, etkili konuşmanın kalbinde etkili iletişim kurma yeteneği yatar. Bu nedenle seçeceğiniz konuşmacının iletişim yeteneği, şüpheye sebebiyet vermeyecek kadar iyi olmalıdır.

Bütçenizi Belirleyin

Bir konuşmacı için bütçe oluştururken, maliyetleri doğru bir şekilde değerlendirmek esastır. Bütçeleme stratejileri, etkinlik planlayıcılarının bir konuşmacı tutarken en uygun maliyetli yaklaşımı belirlemelerine yardımcı olabilir. Etkinliğin büyüklüğüne, mekânın konumuna ve konuşmacıdan istenen hizmet türüne göre giderleri tahmin edebilirsiniz. Ayrıca potansiyel konuşmacıların ücretlerini, geçmiş etkinliklere bakarak veya benzer konuşmacılarla çalışma deneyimi olan sektördeki diğer profesyonellere danışarak araştırabilirsiniz.

Bir bütçe belirlerken bu adımları hesaba katarak, etkinlik planlayıcıları yaklaşan etkinliklerine daha iyi hazırlanabilir. Aynı zamanda ilerideki maliyetli sürprizlerden kaçınabilirler. Dahası farklı seçenekleri araştırmak, bir konuşmacı seçerken daha fazla esneklik sağlayabilir. Böylelikle katılımcılara kaliteli deneyimler sunarken bütçenize uyan seçenekleri araştırmaya başlayabilirsiniz.

İyi Bir Konuşmacı Ajansı ile Çalışın

Sektörde çok fazla sayıda konuşmacı var. Hepsinin içinde etkinliğinize, bütçe ve diğer kriterlerinize uygun olanı bulmak zor olabilir. Bir konuşmacı ajansı, yukarıda sözü edilen tüm süreçleri sizin için profesyonel bir şekilde ele alabilir. Ajanslar bir konuşmacıyı tanımlayan nitelikleri belirleme ve değerlendirme konusunda zengin bir deneyime sahiptir. Böylece şirketlerin talepleri doğrultusunda en doğru konuşmacı adaylarını sunabilirler.

Bir konuşmacı ajansı ile çalışırsanız bunun başka faydaları da vardır: Eğer bir konuşmacı bulmaya çalışıyorsanız, sayısız potansiyel aday arasından seçim yapmak bunaltıcı ve ürkütücü bir görev olabilir. Oysa bir konuşmacı ajansıyla iş birliği yaptığınızda, onların bilgi ve uzmanlıklarından yararlanabilirsiniz.

Ayrıca, aradığınız konuşmacıya bağlı olarak, konuşmacı ajansları ücretler konusunda pazarlık yapmanıza ve tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Konuşmacı rezervasyonu söz konusu olduğunda, ücretleri etkileyen çok sayıda değişken olabilir. Bu değişkenler ücretleri artırabilir veya azaltabilir. Ajanslar bu değişkenler hakkında derin bir içgörüye sahiptir ve sizinle birlikte, ayırdığınız bütçe dahilinde istediğiniz konuşmacıyı bulmak için çalışabilirler.