Tunç Fındık
Tunç
Fındık
Profesyonel Dağcı, Eğitmen
Biyografi
Tunç Fındık, dağcı. Böyle bir spor insanını tek kelimeyle anlatmak tabii ki mümkün değil, zaten büyük bir haksızlık. O ömrünü dağlara ve tırmanışa vakfetmiş uluslararası başarısı olan dağcı.
Dünyamızdaki toplam 14 adet 8000 metrelik dağların tümüne çıkmayı içeren 14×8000 projesi ile ilgilenen Tunç Fındık, 2019 yılı sonu itibarıyla 13 adet 8000 metrelik zirveye tırmandı ve Everest’e iki kere, farklı rotalardan çıkan ilk Türk oldu. Bilkent Üniversitesi’nde ünlü dağcı ve konuşmacı Nasuh Mahruki ile Dost Dağcılık Kulübü’nü kurdu. AKUT Arama Kurtarma Derneği üyesi.
Tunç Fındık, “Dağların hepsi çok güzel ve büyüleyici. Karlısı da taşlısı da ayrı güzel” diyerek tanımladığı dağlara tutkun. Her tırmanışta türlü zorluk ve engelden geçse de neredeyse her yıl Türk bayrağımızı yeni bir zirveye dikmeyi başarıyor.
Biz uzaktan izleyenler için dağa tırmanmak asıl mesele gibi duruyor, oysa Fındık, “Çıkmayı da bileceksin, inmeyi de…” diyor. Bir tırmanıştan sağ salim dönebilmenin dağcılık açısından başarının tanımı olduğunu söylüyor: “Dağcılıkta zirveye varmak önemlidir. Tıpkı cümle sonundaki nokta gibidir ama en önemli şey değildir. Başarılı bir tırmanış için zirveye çıkmak kadar inmek de önemli.” Pek çok engelle karşılaşılan tırmanışlarda, sorunları çözebilmek ve yola devam edebilmek için belli bir plan, hedef, liderlik, takım çalışması, lojistik, motivasyon ve tüm bun unsurların başarılı biçimde yönetimi gerekiyor.
Fındık’ın konuşmaları görsel bir şölen. Sunumları, dağa tırmanmanın keyfini, korku ve cesaretini, soğukların esaretini inişlerin tehlikesini… Unutulmaz karar anlarının zorluğunu, bayrağı dikerken yaşanan zafer sarhoşluğunu olduğu gibi dinleyene geçiriyor. Yaklaşık 35 bin adet dia ve dijital fotoğraftan oluşan bir arşivi bulunuyor. Tunç Fındık özellikle Orta/Batı Toroslar ve Doğu Karadeniz Kaçkar Dağları’nda 150 kadar yeni rotanın ilk tırmanışlarını gerçekleştirdi. Ayrıca Nepal, Tibet/Çin, Pakistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Fransa, İsviçre, Bulgaristan, İran, Gürcistan, Arjantin, Tanzanya, Kenya, Rusya Federasyonu ve İskoçya’da tırmanışlar yaptı.
Tunç Fındık, ‘Dağcılık- Zirvelerin Özgürlüğü’ olmak üzere, toplamı 2500 sayfayı bulan, dağcılıkla ilgili beş kitabın İngilizce’den Türkçe’ye çevirisini yaptı ayrıca kendine ait 10 adet özgün kitabı bulunuyor.
Konuşma Konuları
- Zirveye Yolculuk
- Tanrıların Tahtına Yolculuk/Everest,
- Karakurum’da 80 Zorlu Gün,
- Turkuvaz Tanrıça’nın Zirvesinde,
- Zirveden Bakınca,
- Himalaya Günlüğü,
- Dağcının Gözünden Kafkasya’nın Yalçın Doruğu: Ushba