Ece Temelkuran
Ece
Temelkuran
Gazeteci, Yazar
Fikir Önderi
Aktivist
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
Siyaset
Edebiyat
School of Life
Biyografi
Ece Temelkuran, gazeteci-yazar, fikir önderi, aktivist. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. İlk yazıları Patika dergisinde yayınlandı. 1993’te Cumhuriyet’te gazeteciliğe başladı. Aktif gazetecilik yaptığı dönemde iki kez Türkiye’nin en çok okunan kadın köşe yazarı seçilen Ece Temelkuran, köşe yazarlığını bıraktıktan sonra “Sosyal medyadaki en etkili kadın”, “Türkiye’nin 6. en etkili sosyal medya kullanıcısı” olarak ölçümlendi. Yazılarıyla üniversitelerden, insan hakları kurumlarından, meslek odalarından çok sayıda ödül aldı. Yazar ve politik yorumcu olan Ece Temelkuran şu anda Zagreb ve İstanbul arasında yaşıyor. İzmir doğumlu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Üniversitenin ikinci yılında Cumhuriyet Ankara Bürosu’nda gazeteci olarak çalışmaya başladı, aynı yıl ilk kitabı Bütün Kadınların Kafası Karışıktır, İletişim Yayınları’ndan yayınlandı. 2000 yılında Milliyet gazetesinde köşe yazarlığına başlayan Temelkuran, televizyonda ise “Kıyıdan” adlı programı yaptı. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda etkin söylemleriyle dikkat çeken yazarın ilginizi çekecek bir cümlesini cımbızlayalım; “Bize kadınların nefesini genişletecek, o nefesin rüzgarına yelken açmamızı öğretecek bir kitap lazım. Yoksa biz ne kadar sevilsek tamir olmayız. “
Temelkuran, çalışmalarına ülke dışında devam etse de kalbi bu topraklarda atıyor. Türkiye’nin uluslararası ortamlarda en çok konuşan, en çok konuşulan fikir önderlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Temelkuran bir yazar, konuşmacı olarak çalışmalarını yoğun bir tempoda sürdürüyor. Yazıları Türkiye’nin ruh halleri, kadın hareketi, uluslararası politika, Ortadoğu üzerine yoğunlaşıyor. Venezuela, Arjantin, Brezilya, Beyrut, Tunus, Mısır, Yunanistan, Fransa, Almanya ve daha bir çok ülkede, Le Monde Diplomatique, The Guardian, Berliner Zeitung, Frankfurter Rundschau, New Left Review gibi yayın organlarında yazıları yayınlandı.
Temelkuran, Oxford Üniversitesi’nde “visiting fellow” olarak bulunduğu bir yılda Ağrı’nın Derinliği kitabını yazdı, bu kitabı İngilizce’de yayınlanan ilk kitabı oldu. Muz Sesleri romanını yazmak için bir yıl Beyrut’ta, Düğümlere Üfleyen Kadınlar romanını yazmak için de Tunus’ta bir yıl yaşadı. Devir romanı, yayınlandıktan hemen sonra iki ödül aldı. Hollanda’da her yıl dünyadan bir entelektüelin yaptığı Freedom Lecture’ı vermek üzere Amsterdam’a davet edildi.
Türkiye üzerine siyaset ve edebiyat konuşmaları yapmak üzere Harvard, London School of Economics, Middlesex, Oxford üniversitelerinin davetlisi oldu. Gezi olayları sırasında Londra’da Avam Kamarası’nda konuşma yaptı. Allain de Botton’un kurduğu “School of Life” kapsamında konuşmalar yapıyor. Kitapları Çin, Almanya, Hırvatistan dahil olmak üzere 13 ülkede yayınlandı.
Konuşma Konuları
21. yüzyılda insan olmak
Umut Yerine İnanç
Korkuyla Arkadaş Olmak
Gurur Yerine Onur
Öfke Yerine Dikkat
Kudret Yerine Güç
Daha “iyi” bir dünya yaratmak mümkün
İnsan Psikolojisi
Korkularımız ve geçmiş yaralarımız bizi yönetmesin diye ne yapmalı? Hayatın mutlak hedefi: çoğalmak.
Ülke Psikolojisi
Başka hiçbir ülkeye benzemeyen bir ülke neye benziyor?
Kadın
Düşmek kalkmak, düşmek yeniden kalkmak. Bir kadın olarak bu nasıl yapılır?
Esneklik,
Resilence… Düşünce kalkma bilgisi. Bunu öğrenmenin yolları var.
Zor Zamanları yönetmek
Her şeyi kaybettiğinizde geri kalanlarla nasıl devam edilir? Küllerden nasıl doğrulur?
Yolculuk
Hafıza/bellek
Unutulmayacak olan kalır, ya hatırlamadıklarımız?
Türkiye’nin Kalp Haritası
Bu ülkenin bir ruhu var, anlatırken kendinizi anlayacağınız bir ruh.