Gül İrepoğlu

Gül İrepoğlu
Osmanlı Sanatı, Mücevher Tasarımı, Lale Kültürü, Sanat Tarihi, Harem Mücevherleri, Padişah Hazinesi
Gül İrepoğlu yazar, tarihçi, tasarımcı, kimlikleriyle çok yakın ama bir o kadar uzak durduğumuz sanat alanlarından sesleniyor. Kaleme aldığı romanlar aşk kadar yakın, tanımadığımız hikayeler kadar uzak… Mücevher sanata katkısı, gerdanımız kadar yakın bilgimiz kadar uzak… Renklerdeki ustalığı hayatımız kadar yakın, kullanımımız kadar uzak.. Bir bilmece mi hayır değil; Gül İrepoğlu yakın dönem önemli ve üretken sanatçılardan biri.
Mimarlık, sanat tarihi, edebiyat
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ndeki Mimarlık eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde akademik kariyerine başlayan Gül İrepoğlu, 26 yıllık kariyerini yazmaya daha fazla vakit ayırmak için noktaladı.
2005-2007 ve 2012’de TRT; 2014’de NTV kanallarında kültür, sanat ve tarih konulu TV programları hazırlayıp sundu.
2006-2012 yıllarında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Kültürel Miras Komitesi Başkanı olarak; 2007-2008’de ise TAÇ Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı Başkanı olarak görev yaptı.
İrepoğlu, Avrupa ve Osmanlı Sanatı, Osmanlı Padişah Portreleri, Lâle Devri ve 18. Yüzyıl, tarihten günümüze Lâle Kültürü, tarihten günümüze Gül Kültürü, Doğu ile Batının sanatsal ilişkileri ile Turkuazın anlamı-tarihi ve Osmanlı mücevher tarihi alanlarında eserler verdi.
15 dile çevrilen kitapların yazarı
Tarihte yaşanmış hikayelerle İstanbul’un çeşitli dönemleri ve Topkapı Sarayı’ndaki yaşam üzerine kurguladığı romanları İngilizce, Arapça, Azerice, Arnavutça, Bulgarca, Hint-Malayalam dili, Hint-Marathi dili, Pakistan-Urduca, İtalyanca, Macarca, Portekizce, Romence, Rusça, Sırpça, Yunanca olmak üzere 15 yabancı dile çevrildi.
Tasarım danışmanlığı
Farklı sektörlerden markalara Osmanlı esinli ürünler için tasarım danışmanlığı yapmaya devam eden Gül İrepoğlu, edebiyat ve sanat tarihi çalışmalarıyla yurt içi-yurt dışı konferanslarını Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerinde sürdürmektedir.
- Osmanlı Mücevheri, Mücevher Üzerinden Tarihi Okumak
- Avrupa Mücevheri; Avrupa Tarihine Mücevherle Bakış
- Harem ve Mücevher
- Padişahın Hazinesi
TURKUAZ: Tarihle Sanatı Birleştiren
GÜL, Aşkın ve Sanatın Çiçeği
Tarihte ve Sanatta Lalenin Hikayesi
Lale ve İstanbul
Lale Devri Deyince…
Geçmiş Düğünlerden Yansıyan (İstanbul) Yaşamı
Cariye Romanı Işığında Topkapı Sarayı ve Aşk
Edebiyata İlham Veren Tarih
Bir Empresyonistin İstanbulu: (Ressam) Feyhaman Duran
İstanbul Nostaljisi: Fiyonklu İstanbul Dürbünü
Bu Topraklardaki Kültür ve Estetik
Geçmişin Ağız Tadı: Osmanlıda Yeme-İçme ve Sofra
- Gölgemi Bıraktım Lale Bahçelerinde (2003) Topkapı Sarayı’ndaki ilişkileri ve Lale Devri’ni;
- Cariye (2007)18. yüzyılda Osmanlı Sarayı hareminde geçen imkansız bir aşk öyküsünü;
- Fiyonklu İstanbul Dürbünü (2009) giysilerden yola çıkarak bir anı-roman çerçevesinde İstanbul’un son 50 yılını;
- İstanbul Yıldızı (2014) romanı sıra dışı bir elmasın Kanuni döneminden günümüze sıra dışı kişilerin yaşamına dokunuşunu gerçek olaylara dayanarak kurgular.
- Aşk-ı Derya, Ayvazovski’nin Gizli İstanbul Güncesi (2016) romanı 19. yüzyılın ünlü deniz ressamının İstanbul serüvenini konu alır.
- 2019 Mart’ında yayınlanan altıncı romanı Kavuşmak, 1950’lerde başlayıp günümüze kadar uzanan hikayesinde ünlü müzisyen Mesut Cemil Bey’in gizli aşkını dönemin İstanbul’u ve Klasik Türk Müziği dünyası fonunda işlemektedir.
- 2008’de Kadın Öyküleri Seçkisi’nde yer alan “Ağaç” öyküsü İstanbul’un eski bir semtini, 2012’de Kar İzleri Örttü Öykü Seçkisi’nde yer alan “Julia’nın İstanbulu’nda Bir Yılbaşı” öyküsü 19. Yüzyılın başındaki İstanbul ziyaretini aktardığı anılarıyla ünlenen Miss Pardoe’nun hayali aşkını anlatır.