İçinde bulunduğumuz 2020 yılı başlarından bu yana, biraz hazırlıksız yakalandığımız Pandemi süresince yaşadığımız, hem sosyal – hem de ekonomik sıkıntılar, hepimizce malum! En büyük dileğim de bu süreci, maddi ve manevi anlamda en az hasarla atlatmak + normale dönmek!..
Bunun, çok kolay olmayacağını hepimiz biliyoruz ve elimizden geldiğince çaba gösteriyoruz.
Bu çabalar da, kişisel + toplumsal ve kurumsal olarak duruma göre değişkenlik gösterebiliyor.
Yazının başlığı ve konusu da, iş dünyamızda bu çabalara yönelik, hamleler ve talepler…
Bu taleplerden bir tanesi geçenlerde şirin bir ilimizin Ticaret ve Sanayi Odasından (TSO) geldi!
Daha öncede çeşitli vesilelerle temaslarda bulunduğumuz bu TSO, ekonomik sıkıntıları aşmak ve yarınlara güvenle bakmak için, özellikle KOBİ kapsamında bulunan üyelerine yönelik, uzun süreli ve birkaç aşamalı “Özel Kurumsal Eğitimler” talebinde bulunuyordu.
Aynı günlerde, sosyal medyada da ilginç bir haber yayınlandı. Webrazzi.com’daki haberin başlığı “Facebook verilerine göre Türkiye’deki KOBİ lerin % 34’ü, Pandemi sebebiyle çalışan sayısını azalttı.” şeklindeydi. Facebook’un “Küçük İşletmeler Küresel Durum Raporu” ile ilgili Sayın Gözde Ulukan’ın haberinde; Facebook, Covid 19 Pandemi döneminin, Dünya ve Türkiye KOBİ’leri üzerindeki etkilerini ölçen araştırmasının, ilk sonuçlarının yayınlandığı belirtiliyor ve
Dünya genelinde KOBİ’lerin %33’ünde, Türkiye’deki KOBİ’lerin ise %34’ünde Pandemi sebebi ile çalışan sayılarında azalmalar olduğu, açıklanıyordu. Kısaca; Facebook’ta reklam faaliyetlerinde bulunan KOBİ’lerin, Pandemi döneminde yaşadığı işletme sıkıntıları, bir kez daha ön plana çıkıyordu. Ve bunun farkında olan Ticaret ve Sanayi Odaları gibi sektör önderleri de, üyelerine yeni ufuklar açmak için çare arıyorlardı. Bu nedenle de, kendilerini bir kez daha kutlamak istiyorum!
Neyse! Eğitim konu başlıklarına detaylarına girmeden baktığımızda, bunların tüm Kobiler için de çıkış yolu olabileceği düşüncesiyle, bu yazı gündeme geldi. Umarım beğenirsiniz!..
TSO tarafından hizmet ve üretim sektörlerinde yer alan üyeleri için, istenilen eğitimler;
1) Dijitalleşme…
2) Kurumsal Check-Up + Finans + Hedefler + Satış ve Pazarlama…
3) Web Sitesi (Görsel ve Kısa İçerikli + Özellikle de Mükemmel Mobile Uyumlu)…
4) SEO Çalışmaları (Google + Yandex + Yaani)…
5) Web Analytics ve Veri Yönetimi…
6) E-Ticaret (Alternatifli)…
7) Kalite + Tedarik Zinciri ve Lojistik + Şikâyet Yönetimi…
8) Dış Ticaret ve Online Fuarlar + Potansiyel Müşteriler…
9) Sosyal Medya ve İçerik Üretimi… (Y. Elk. Müh. Sn. Hasan Bıçakçı’ya sevgi ve saygıyla)
şeklinde idi. Ve bizim önereceğimiz ilave eğitimlere de açık olduklarını belirtmişlerdi!..
Bunların içinde, ilk sırada yer alan ve günümüzde “Olmazsa / Olmaz” olan, Dijitalleşme; ürünlerinde veya üretim süreçlerinde değer yaratmak isteyen ticaret ve sanayi firmalarının, gündemindeki en önemli konulardan birisi. Özellikle de imalat sanayinde yer alan firmaların; Üretim Modellerinden – Yönetim Kültürüne, Müşteri İlişkilerinden – Tedarik Zincirlerine kadar tüm uygulamalarını, dijitalleşme süreçlerine uygun şekilde, gözden geçirmeleri gerekmekte.
(İSO İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen Dijitalleşme Webinarları için teşekkürler!)
Son sırada yer alan Sosyal Medya ve İçerik Üretimi de, ilk sıradaki Dijitalleşme ile direkt ilgili. Sayın Temel Aksoy’un “İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır” başlıklı, son yazısında belirttiği gibi;
“Dijital müşteri her şeyden önce kontrolün kendisinde olmasını istiyor. İstediği zaman bilgi alacağı, istediği zaman alışveriş yapacağı bir özgürlük istiyor. Bu modern müşteriyi markaya çekmek, onu cezbetmek ve ona satış yapmak için Inbound pazarlama yöntemleri uygulamak gerekiyor. Inbound pazarlama anlayışı, markayı müşteriye itmek yerine – müşteriyi markaya çekmek, üzere kurgulanan bir pazarlama yöntemi.
Dijital müşteriler bir markanın internet sitesine girdikleri zaman akıllarındaki bütün sorulara samimi bir şekilde cevap veren markalara yakınlık duyuyorlar. Ve de bu markalardan alışveriş yapmak istiyorlar. İşte bu nedenle markaların içerik üretme ve ürettikleri içerikleri cömertçe paylaşma zorunlulukları var.
Pek çok marka, kendi web sitesinde veya sosyal medya hesaplarında sadece şirketin ne kadar büyük ve güvenilir bir şirket olduğunu anlatma telaşı içinde!.. Bu nedenle, bu anlayışa sahip şirketler; yönetim binalarının, kurucularının ve yöneticilerinin fotoğraflarını yayınlamaya bayılıyorlar!
Oysa dijital müşteri bunları değil, markanın; kendi hayatlarına nasıl bir katkı sağlayacağını merak ediyor.” Şeklindeki görüşlere, katılmamak mümkün değil!..
(Bildiğiniz gibi yukarı konusu geçen “Inbound Pazarlama” anlayışı; hizmet veya ürünlerinizle ilgili, hedef kitlenizin beğeneceği içerikler oluşturmak + bunları sosyal medyada paylaşmaktır.
Dolayısıyla, insanlar beğendikleri içerikleri paylaşarak, sizi potansiyel müşterilere ulaştırırlar!)
Kobilerin Pandemiden Çıkış Yollarında, ilk ve son sıradaki eğitimlerle birlikte, ikinci sırada yer alan Kurumsal Check-Up + Finans + Hedefler + Satış ve Pazarlama ise işletmelerin “Dününü + Bugününü + Yarınını” ortaya koymak ve gerekli planlamaları yapabilmek için, bir yol haritası.
Üçüncü sırada yer alan, Web Sitesi (Görsel ve Kısa İçerikli + Özellikle de Mükemmel Mobile Uyumlu) ve dördüncü sırada yer alan SEO Çalışmaları ile beşinci sıradaki Web Analytics ve Veri Yönetimi, ciddi olarak üzerinde durulması ve günümüzde hata kabul etmeyen konular.
Bu nedenle gerekirse dış destek alarak üzerlerine eğilmek ve internetle entegre olmak gerek!
Altıncı sıradaki E-Ticaret; eğer işimizle uygunsa, mutlaka önem vermemiz gereken bir alan.
Yedinci sıradaki, Kalite + Tedarik Zinciri ve Lojistik + Şikâyet Yönetimi’nde, Kalite; ürün ve hizmetlerimizdeki standartları daha iyi hale getirerek, rekabet üstünlüğünü elde etmemiz, anlamına geliyor. Tedarik Zinciri ve Lojistik de; kaliteyi, ucuza mal etmek ve iyi bir ulaştırma organizasyonu ile ilgili. Şikâyet Yönetimi’ne gelince, işte en büyük sıkıntı da burada ortaya çıkıyor. Maalesef internetteki birçok Şikâyet Sitesi; ürün veya hizmete yönelik, şikâyetlerle dolu. Ki, bu tür sıkıntıları yaşayan işletmelerin, bu problemlere; direkt veya endirekt (Çağrı Merkezler kanalıyla) acil çözümler üretmesinde, fayda var!
Sekizinci sıradaki, Dış Ticaret ve Online Fuarlar konusunda, bildiğiniz gibi dış ticaret özel bir mevzuata sahip. Ve özellikle ihracat için, iyi bir uzmanlık bilgisine ve de İngilizce + sektörel pazarlara yönelik diğer yabancı diller versiyonlu, çok iyi bir web sitesine ihtiyaç var. Online Fuarlarda, bu dönemde gündeme geldi ve ciddi anlamda ilgi gördü. Sektörel rekabet + iç ve dış ticaret açısından, kesinlikle değerlendirilmeli, diye düşünüyorum.
Tabii bu arada, işverenler ve çalışanlar açısından tüm Devlet + SGK teşvikleri, yeni ekonomik düzenlemeleri ve tedbirleri çok iyi takip etmek gerekiyor. Ayrıca pandemi süresince gündeme gelen ve ön plana çıkan; Zoom / Teams / Duo / Messenger / Instagram / YouTube Toplantıları + Webinarlar + Video Konferanslar + Vs… İçin de, tecrübe kazanmak gerek!
Netice de bu 9 eğitimin, Pandemiden çıkış yolları için Kobilerimize yararlı olacağı muhakkak!..
Ancak önemli olan eğitimler sonrasında yapılacak uygulamalar ile sektörü izlemek ve özellikle vadeli satışlarda, KOBİ’lere yönelik Devlet destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemi’ne katılmak!
Bu konulardaki katkılarından dolayı; Sn. Kati Riza + Sn. Gardi Kadi + Sn. Fevzi Cabir + Sn. Akif Sezai + Sn. Hakkı Dikilitaş + Sn. Ahmet – Hamdi Levent’e, içtenlikle teşekkürlerimi sunuyorum.
Daha mutlu bir gelecek için, tüm Kobilerimizin ve iş dünyamızın; Pandemiden çıkış yollarının, her zaman açık olması dileğiyle…