Skip to content

Alphan
Manas

Seri ve İnovatif Girişimci, Fütürist ve Türkiye Fütüristler Derneği Onursal Başkanı

İnovasyon

Girişim

Melek Yatırım

Yaratıcı Düşünce

Mega Trendler

Biyografi

Alphan Manas, Türkiye’de girişimcilik dendiğinde akla gelen ilk isimlerden, bir fütürist, çünkü kelimenin tam anlamıyla ilklerden.

Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümünden mezun olan Manas, New York Eyalet Üniversitesi’nden (SUNY) Üretim Yönetimi konusunda lisansüstü diplomasını aldı. Bir süre Tenba firmasının New York fabrikasında Üretim Müdürü olarak çalışan Manas, 1987’de Fortune 500’e dahil Vicks Corp.’a bağlı, Sears, K-Mart ve JC Penny gibi zincir devlere dünya çapında hazır giyim üretimi yapan Colonial Corp.’un Ülke Müdürü olarak Türkiye’ye döndü.

Girişimci kimliği

1988’de Exim’in ve takiben Planet ve Teknoser’in kurucu ortağı oldu. 2005 yılında Deloitte Fast 50 programı ile, Türkiye’nin son beş yılda en hızlı büyüyen 39 teknoloji şirketinden biri olan Exim, aynı yıl Fast 500 EMEA programında sıralamaya katılan 500 uluslararası şirket arasında 185. sırada yer aldı. Manas, kurucu ortak ve Yönetim Kurulu Eş Başkanı olarak 18 yıl grubun “İş ve Pazar Geliştirme” faaliyetlerini bizzat yürüttü. 2006’da 7 şirketi bünyesine alarak ayrıldı ve merkezi Hollanda’da bulunan Brightwell Holdings BV’yi kurdu.

Birçok yenilikçi fikir ve ürünü ülkemize tanıtan Manas’ın imzasını attığı projeler arasında “İddia”, fenomen oyun “Hugo”, “Deniz Taksi” bulunuyor. Alphan Manas’ın Türkiye ile tanıştırdığı ilkler bunlarla sınırlı kalmadı. Türkiye’de hükümet düzeyindeki birçok altyapı projesine öncülük eden ilgili kuruluşlarca hazırlanan kanun, tebliğ ve kararname düzenlenmesine destek oldu. Alphan Manas’ın bu kapsamdaki projelerinden bazıları şunlar: İlaçlarda Üretim Esnasında Barkod Uygulaması, Köprü ve Otoyollarda Otomatik Geçiş Sistemi, 1997 Nüfus Sayım Projesi, Uzaktan Otomatik Sayaç Okuma (AMR) ve Sabit Bayilik, GSM, ITV, Internet ve IVR platformlarından yararlanan “Spor Toto ve At Yarışları” Bahis Sistemi.

İnovasyon ve mega trendler

Alphan Manas, özel sektöre de projeler geliştirmeye aralıksız devam etti. Bu projelerden bazıları; Migros yazar kasa ve barkod uygulaması, süpermarket soğuk-sıcak zincir otomasyonu ve patentini 2002 yılında aldığı motorlu market arabası projesi. İnovasyon ve mega trendler konusunda dünya çapında birikiminin yanında Alphan Manas’ın Türkiye’de süpermarket satın almalarının nasıl yönetileceği ve organize perakende de izlenecek yollar ile ilgili stratejik çalışmaları da mevcut.

Bugüne kadar onlarca şirket birleşme/evlilik görüşmesini bizzat yürüten Alphan Manas’ın kurduğu veya iş modellerini oluşturduğu şirketlerin değerleri 1 milyar USD’ye ulaşırken, yıllık ciroları toplam 4 milyar USD’yi geçti.

Patent konusu ondan sorulur

Teknoloji ve inovasyon konularında sahip olduğu onlarca patent nedeniyle “mucit” olarak da adlandırılan Alphan Manas, Twitter’da Takip Edilmesi Gereken 100 Teknoloji Uzmanı (Top 100 Technology Experts To Follow On Twitter) Listesi’nde yer almayı başardı.

Manas, gelişmekte olan ülkelere yönelik projeler gerçekleştirebilmek amacıyla, Türkiye ve Amerika’da bulunan “Üniversite Teknoloji Transfer Merkezleri ve Dernekler” ile de iş birliği yapıyor. Kente göçü azaltmak için tarım, üretim ve yerleşime yönelik çözümler üreten, ABD merkezli “Institute of Ecolonomics”in Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Alphan Manas, TOBB Genç Girişimciler Kurulu üyesi, TİM ve İHKİB İnovasyon ve Girişimcilik Danışmanı olarak da görev aldı. Manas, ‘Girişimcilik, İnovasyon ve Gelecek’ konularında kurumlara ve üniversitelere konferanslar veriyor. World Future Society (Dünya Fütüristler Derneği) Türkiye Başkanı olan Manas, bu organizasyonun bir uzantısı olan Türkiye Fütüristler Derneği’nin kurucusu ve onursal başkanı.

Birçok yayında köşe yazıları da yayınlanmış olan Manas’ın www.alphanmanas.com adlı blog’unu incelemenizi öneriyoruz.

Konuşma Konuları

  • Gelecek Stratejileri ve Sektör Yansımaları
  • “Nerede Hata Yaptım” Şirketlerin Geleceklerini Etkileyen Hatalar
  • Gelecek Yaşam Biçimleri
  • Teknolojinin Yaşamımıza Etkisi
  • Girişimcilik
  • Geleceğin Şirketleri
  • Şirketlerin Sürdürülebilir Gelecek Senaryoları
  • Şirketler Oyunu Oynamak Yerine Nasıl Değiştirmeliler?
  • Başkalarının Vizyonu ile Geleceğe Hazırlanmamak
  • Geleceği Tasarlamak için Değişime Hazır Olmak

Videolar